Guláš na smetaně podle mého strejdy
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg hovězího masa
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 2 hrsti kořenové mražené zeleniny (nudličky)
- kelímek 12% smetany na vaření (žlutá)
- 1 PL mleté sladké papriky (zvolila jsem gulášovou)
- sůl
- pepř
- majoránka
- 1 KL mletého kmínu
- 1 PL sladké sójové omáčky
- hovězí vývar nebo hovězí bujón
- 2 PL hladké mouky
Postup Guláš na smetaně podle mého strejdy
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli, kterou dáme do hrnce s rozehřátým olejem, k cibuli přidáme prolisovaný česnek a necháme zpěnit.
Než cibule s česnekem zpění, připravíme maso, které nakrájíme na větší kostky (maso můžeme i odblanit). Když máme cibuli s česnekem do zlatova usmaženou, přidáme k ní sladkou mletou papriku a mícháme, aby paprika nezhořkla. Přidáme mletý kmín, pak přidáme maso a opékáme ho, dokud nepustí šťávu.
Maso zalijeme 1,5 l teplé vody, ve které rozšleháme bujónovou kostku, přidáme papriky, nakrájené na tenké proužky a kořenovou zeleninu. Vaříme do změknutí. Popřípadě můžeme dolít vodu. Když je maso měkké, přilijeme hrnek vývaru z Knorr na šťávy.
Krátce povaříme, přidáme smetanu a necháme povařit. Když by se vám to zdálo málo husté, tak rozšleháme v hrnku 2 lžíce mouky s vodou, nalijeme do omáčky a metličkou šleháme, abychom v ní neměli hrudky.
Pokud je omáčka dostatečně hustá, dochutíme ji solí, pepřem a majoránkou.
Guláš podáváme s kolínky nebo s jinou přílohou, co kdo má rád. Posypeme nadrobno nakrájenou jarní cibulkou a nasekanou petrželkou.