Guláš na smetaně podle mého strejdy

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězího masa
2 cibule
4 stroužky česneku
1 červená paprika
2 hrsti kořenové mražené zeleniny (nudličky)
kelímek 12% smetany na vaření (žlutá)
1 PL mleté sladké papriky (zvolila jsem gulášovou)
sůl
pepř
majoránka
1 KL mletého kmínu
1 PL sladké sójové omáčky
hovězí vývar nebo hovězí bujón
2 PL hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli, kterou dáme do hrnce s rozehřátým olejem, k cibuli přidáme prolisovaný česnek a necháme zpěnit.

  2. Než cibule s česnekem zpění, připravíme maso, které nakrájíme na větší kostky (maso můžeme i odblanit). Když máme cibuli s česnekem do zlatova usmaženou, přidáme k ní sladkou mletou papriku a mícháme, aby paprika nezhořkla. Přidáme mletý kmín, pak přidáme maso a opékáme ho, dokud nepustí šťávu.

  3. Maso zalijeme 1,5 l teplé vody, ve které rozšleháme bujónovou kostku, přidáme papriky, nakrájené na tenké proužky a kořenovou zeleninu. Vaříme do změknutí. Popřípadě můžeme dolít vodu. Když je maso měkké, přilijeme hrnek vývaru z Knorr na šťávy.

  4. Krátce povaříme, přidáme smetanu a necháme povařit. Když by se vám to zdálo málo husté, tak rozšleháme v hrnku 2 lžíce mouky s vodou, nalijeme do omáčky a metličkou šleháme, abychom v ní neměli hrudky.

  5. Pokud je omáčka dostatečně hustá, dochutíme ji solí, pepřem a majoránkou.

  6. Guláš podáváme s kolínky nebo s jinou přílohou, co kdo má rád. Posypeme nadrobno nakrájenou jarní cibulkou a nasekanou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!