Kynuté bramborové koláčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 200 g předem uvařených brambor
- 50 g másla
- 50 g sádla
- 2 vejce
- 2 lžíce cukru
- 200-250 ml mléka
- 30 g droždí
- citronová kůra
- sůl
- náplň libovolná (maková, tvarohová, povidlová)
- vejce na potření
- mandle na posyp
Postup Kynuté bramborové koláčky
Postup přípravy receptu
-
Z poloviny vlahého mléka, trošky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Brambory nastrouháme na jemno. Změklý tuk, cukr a vejce utřeme, nejlépe v robotu. Přidáme mouku, kvásek, sůl, kůru a brambory.
Vše důkladně promícháme na hladké těsto a dáme ho pod utěrku na hodinku kynout. Těsto by mělo být tužší, lehce zřídne. Já jsem těsto jednou srazila a nechala kynout znovu.
Z těsta můžeme ukrajovat kousky, naplnit a zabalit. Nebo ho vyválet, nakrájet na čtverce, naplnit a spojit rohy k sobě a pořádně přimáčknout.
Připravené kousky necháme na plechu chvíli kynout. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme na 200 stupňů dozlatova.