Martinské kynuté rohlíčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 75 g tuku (máslo,Heru)
- 2 žloutky
- 25 g droždí
- 250 ml mléka
- vanilka
- citronová kůra
- 1/2 KL soli
Postup Martinské kynuté rohlíčky
Postup přípravy receptu
-
Uděláme si kvásek z trochy mléka, droždí a trochy mouky.
Ostatní suroviny dáme do mísy, pak přidáme vykynutý kvásek a zpracujeme v těsto.
Dáme ho na teplé místo vykynout. Po vykynutí rozválíme na plát, asi 1 cm vysoký a nakrájíme na proužky, které pak nakrájíme na trojúhelníčky.
Na delší stranu trojúhelníčků dáme náplň a svineme tak, aby růžek zůstal nahoře. Dáme na pomaštěný plech a necháme ještě chvilku kynout. Před vložením do trouby rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem. (já potírala zbylým bílkem).
Povrch rohlíčků jsem ještě posypala drobenkou. Můžeme místo drobenky sypat třeba posekanými mandlemi, nebo oříšky, nebo jen posypat mákem.
Pečeme v předehřáté troubě asi 30-40 minut na 200°C. Já mám troubu plynovou, takže záleží na tom, jak komu trouba peče a dle toho se řídí.
Hotové upečené rohlíčky pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme. Jako náplň jsem dala rozvařená jablíčka a jako další makovou nádivku.