Martinské podkovy - rohlíky, martiny, zahýbáky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 180 g vody
- 1 žloutek (bílek přijde do ořechové náplně)
- 1/2 vejce (zbytek na pomazání rohlíků před pečením)
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- strouhaná citronová kůra
- špetka soli
- vanilkový cukr (20 g)
- 30 g cukru
- 50 g změklého másla
- 15-17 g čerstvého droždí
- Náplň:
- 250 g mletých ořechů
- 200 ml mléka
- 50 g mletých nezdobených perníčků nebo piškotů
- 50 g medu
- 50 g cukru
- 1-2 lžíce rumu
- bílek
- Ořechy spaříme vřícím mlékem a přimícháme ostatní suroviny.
Postup Martinské podkovy - rohlíky, martiny, zahýbáky
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto jednou nebo dvakrát propracujeme.
Vykynuté těsto rozdělíme na třetiny, z každé uděláme velkou bulku a necháme 8-10 minut odpočinout. Rozkynuté bulky rozválíme na kruhové pláty a všechny rozřežeme na šestiny. Na širší část každého trojúhelníčku těsta uložíme náplň, těsto opatrně svineme a rohlíčky zahneme do podkovy. (Osvědčilo se nám širší stranu trojúhelníku těsta ještě před plněním malým válečkem lehce rozválet do stran a teprve pak uložit náplň. Rohlíčky jsou delší a jdou lépe ohýbat do podkov.)
Hotové martiny uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme je cca 30 minut dokynout, potřeme zbytkem vejce (můžeme posypat sekanými ořechy nebo mandlovými lupínky) a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/18-20 minut). Vychladlé podkovy na talíři ještě pocukrujeme.