Marmeláda z jablek a ostružin
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1000 g ostružin
- 1000 g jablek -oloupaných,odjadřincovaných
- Na 1 kg podušené kaše:
- 40 g kyseliny citrónové
- 750 g-1000 g cukr krystal -podle kyselosti jablek
- 1 Pektogel nebo želírovací přípravek 2+1
Postup Marmeláda z jablek a ostružin
Postup přípravy receptu
-
Jablka dáme do hrnce a v troubě na 180°C rozdusíme doměkka, rozmixujeme.
Ostružiny dáme do hrnce, přidáme vodu a rovněž rozdusíme v troubě, propasírujeme přes cedník.
Smícháme dohromady, dáme na sporák, uvedeme do varu, přidáme kyselinu citrónovou, polovinu cukru a za stálého míchání povaříme asi 4-5 minut.
Přisypeme zbytek cukru, do kterého jsme zamíchali pektogel a ještě 5 minut povaříme.
Horké plníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a sterilizujeme asi 10 minut od bodu varu, aby chytlo víčko.
Když dělám malé množství, tak nesterilizuji.
Původní recept: 1 kg ostružin, 500 g jablek, 1 dcl vody, 750 g cukru. Postup stejný, sterilizování v páře 10 minut na 80°C. Když mám hodně jablek, tak dám i 2 kg na 1 kg ostružin.