Marmeláda z jablek a ostružin

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1000 g ostružin
1000 g jablek -oloupaných,odjadřincovaných
Na 1 kg podušené kaše:
40 g kyseliny citrónové
750 g-1000 g cukr krystal -podle kyselosti jablek
1 Pektogel nebo želírovací přípravek 2+1

Postup přípravy receptu

  1. Jablka dáme do hrnce a v troubě na 180°C rozdusíme doměkka, rozmixujeme.

  2. Ostružiny dáme do hrnce, přidáme vodu a rovněž rozdusíme v troubě, propasírujeme přes cedník.

  3. Smícháme dohromady, dáme na sporák, uvedeme do varu, přidáme kyselinu citrónovou, polovinu cukru a za stálého míchání povaříme asi 4-5 minut.

  4. Přisypeme zbytek cukru, do kterého jsme zamíchali pektogel a ještě 5 minut povaříme.

  5. Horké plníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a sterilizujeme asi 10 minut od bodu varu, aby chytlo víčko.

  6. Když dělám malé množství, tak nesterilizuji.

  7. Původní recept: 1 kg ostružin, 500 g jablek, 1 dcl vody, 750 g cukru. Postup stejný, sterilizování v páře 10 minut na 80°C. Když mám hodně jablek, tak dám i 2 kg na 1 kg ostružin.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!