Vepřové medailonky se šťouchanými bramborami

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

4 steaky z vepřové panenky silné asi 5 cm, o celkové váze 400 – 500 g
4 plátky anglické slaniny
sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej
Bylinkové máslo:
25 g másla
2 lístky bazalky
malá snítka tymiánu
1/2 stroužku česneku
sůl
Šťouchané brambory:
400 – 500 g brambor
oříšek másla
2 jarní cibulky
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit v osolené vodě doměkka.

  2. Troubu předehřejte na 150 ⁰C. Maso osolte a opepřete, obalte v olivovém oleji. Každý kousek masa obalte v plátku slaniny a převažte provázkem. Do rozpálené pánve nalijte 1 – 2 lžíce oleje a maso zprudka opečte z všech stran. Bude to trvat asi 5 minut. Poté přendejte na plech anebo spolu s pánví dejte dopéct do trouby na 10 – 15 minut.

  3. Máslo promíchejte s nadrobno nasekanými bylinkami a najemno pokrájeným česnekem.

  4. Brambory sceďte. Jarní cibulku nakrájejte na slabá kolečka. Ve velkém hrnci zpěňte na oříšku másla cibulku. Přisypte brambory a stáhněte z plotny. Šťouchadlem rozšťouchejte. Podle potřeby dosolte. Pro zjemnění můžete přidat smetanu.

  5. Na talíř naservírujte přílohu a maso. Pomocí lžiček vytvořte drobné nočky z másla a posaďte je na maso.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!