Maminčin dortík
Recepty, DortySuroviny
- Těsto (na kulatou dortovou formu o průměru 21 cm):
- 150 g hrubé mouky
- 140 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 4 lžíce horké vody
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- Krém 1:
- 2 smetany ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- 4 plátky želatiny
- Krém 2:
- 1 Salko
- 1 máslo
- Marcipán:
- 10 dkg sušeného mléka
- 20 dkg moučkového cukru
- 5 dkg ztuženého 100% tuku
- troška vody (asi 2 lžíce)
- růžové potravinářské barvivo
- Ozdoba:
- cukrářské ozdoby: malé růžičky, berušky, čokoláda
Postup Maminčin dortík
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Do mísy nasypeme větší část cukru, přidáme žloutky a horkou vodu. Elektrickým šlehačem ušleháme suroviny v míse až hmota zhoustne a získá bílou barvu. Z bílků ušleháme tuhý sníh z bílků a postupně do něj zašleháme zbývající cukr. Do žloutkové hmoty vmícháme opatrně sníh z bílků a nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do připravené dortové formy a pečeme na 150°C asi 30 - 35 minut.
Krém 1: Smetany ke šlehání vyšlehéme a přidáme ztužovače, nakonec přidáme vymačkané plátky želatiny, které jsme předem nechali nabobtnat ve troše vody (postup najdete na obalu).
Krém 2: Uvaříme Salko (min. 2 hodiny) a zašleháme do něj máslo.
Marcipán: Všechny suroviny zpracuje v těsto a necháme v chladničce odpočinout.
Vychladlý korpus rozřízneme na 3 části, a promažeme je jednou smetanovým krémem a pak karamelovým krémem. Jedním z krémů potřeme povrch celého dortu a položíme na něj vychladlý rozválený marcipán. Marcipán, který přečnívá opatrně odřízneme a můžeme založit pod dort, nebo jen lehce přitiskneme na spodním okraji dortu. Pak už jen dozdobíme cukrářskými ozdobami a je hotovo:-).