Makrela na cibuli a bílém víně
Recepty, RybySuroviny
- 4 makrely
- trochu olivového oleje
- 2 střední cibule
- 10 kuliček pepře
- několik snítek hladkolisté petržele
- asi 2 dl bílého suchého vína
- mořská sůl
- Příloha:
- 1 kg oloupaných brambor
- asi 1 a 1/4 kg bulvového celeru = 1 větší
- máslo
- zelená část pórku
- sůl
Postup Makrela na cibuli a bílém víně
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory pokrájíme na kostky a vložíme do vody, přivedeme k varu (nové brambory vkládáme až do vařící vody).
Pak osolíme a přidáme k nim očištěný celer nakrájený na stejné kostky. Vaříme společně doměkka.
Na másle osmažíme na proužky nakrájený pórek.
Když jsou brambory i celer měkké, scedíme je a necháme chvilku odpařit.
Pak k nim přidáme pórek i s máslem, na kterém se smažil a společně rozšťoucháme. Dosolíme podle chuti.
Mražené makrely rozmrazíme ve studené vodě i s obalem, pak je omyjeme a očistíme, odřízneme hlavu, ploutve a ocas.
Osolíme uvnitř i na povrchu, břicho jim vyložíme petrželovými natěmi.
Do pekáčku kápneme olej, dno vyložíme oloupanými na půlkolečka nakrájenými cibulemi a listy petržele, položíme makrely, podlijeme vínem a pečeme v troubě na 250°C nebo pod grilem z obou stran dočervena.
Z makrel vyjmeme petrželové natě a podáváme s výpekem a celerovými bramborami.