Makrela na cibuli a bílém víně

Recepty, Ryby

Suroviny

4 makrely
trochu olivového oleje
2 střední cibule
10 kuliček pepře
několik snítek hladkolisté petržele
asi 2 dl bílého suchého vína
mořská sůl
Příloha:
1 kg oloupaných brambor
asi 1 a 1/4 kg bulvového celeru = 1 větší
máslo
zelená část pórku
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory pokrájíme na kostky a vložíme do vody, přivedeme k varu (nové brambory vkládáme až do vařící vody).

  2. Pak osolíme a přidáme k nim očištěný celer nakrájený na stejné kostky. Vaříme společně doměkka.

  3. Na másle osmažíme na proužky nakrájený pórek.

  4. Když jsou brambory i celer měkké, scedíme je a necháme chvilku odpařit.

  5. Pak k nim přidáme pórek i s máslem, na kterém se smažil a společně rozšťoucháme. Dosolíme podle chuti.

  6. Mražené makrely rozmrazíme ve studené vodě i s obalem, pak je omyjeme a očistíme, odřízneme hlavu, ploutve a ocas.

  7. Osolíme uvnitř i na povrchu, břicho jim vyložíme petrželovými natěmi.

  8. Do pekáčku kápneme olej, dno vyložíme oloupanými na půlkolečka nakrájenými cibulemi a listy petržele, položíme makrely, podlijeme vínem a pečeme v troubě na 250°C nebo pod grilem z obou stran dočervena.

  9. Z makrel vyjmeme petrželové natě a podáváme s výpekem a celerovými bramborami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!