Nedělní mřížkový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
10-12 g prášku do pečiva
3 žloutky
150 g moučkového cukru
strouhaná citrónová kůra
250 g másla
Náplň:
3 bílky
150 g moučkového cukru
250 g mletých ořechů
špetka soli
citrónová kůra
meruňková marmeláda
Máslo na vytření plechu
kousek žloutku na potření koláče před pečením

Postup přípravy receptu

  1. Z prvních surovin umícháme těsto a zabalené ho dáme odpočinout do chladna. Protože je podobné lineckému, nechala jsem ho umíchat pekárnou, která je na tohle výborná.

  2. Bílky se solí vyšleháme téměř do tuha, pak přidáme cukr a došleháme do pevného sněhu. Přisypeme ořechy s kůrou a opatrně zamícháme do sněhu - máme nachystanou náplň.

  3. Vychlazené těsto rozdělíme na dvě téměř stejné části - tu maličko vetší rozválíme na velikost plechu (který jsme předem vytřeli máslem) a pomocí válečku ho na plech přeneseme. Potřeme marmeládou, rozetřeme sněhovo-ořechovou nádivku a poklademe proužky těsta z druhé, také rozválené části těsta. Proužky klademe do mřížky.

  4. Mřížky nachystaného koláče potřeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě (180°C/asi 25 minut). Vychladlé nakrájíme a pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!