Makovo- jablečný moučník s jahodami a kiwi
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1000 g jablek
- 4 kiwi
- 4-6 jahod
- cukr krupice nebo cukr třtinový:
- na jablečnou směs - 80 g
- na těsto bez máku - 180 g
- na těsto s mákem - 60 g
- 2 čajové lžičky Caro – rozpustný cereální nápoj
- 150 ml oleje
- špetka skořice
- 1 čajová lžička citronové šťávy z jednoho citrónu
- 2 polévkové lžíce rumové tresti rumu
- 300 g polohrubé mouky
- 130 g čerstvě umletého mletého máku
- 4 vejce
- 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
- 1 čokoláda na polevu
- jahody
- kiwi
- 2 polévkové lžíce másla na plech + polevu
Postup Makovo- jablečný moučník s jahodami a kiwi
Postup přípravy receptu
-
Očištěná jablka pokrájíme na menší kousky a podusíme s cukrem, skořicí a šťávou z citronu. Oddělíme bílky od žloutků. Mouku smícháme se sodou.
Žloutky ve šlehači vyšleháme s cukrem, olejem, vodou a rumovou trestí do pěnové konzistence. Postupně přisypáváme mouku se sodou a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.
V druhé misce smícháme čerstvě umletý mák s Carem a cukrem. Přidáme cca 1/3 vyšlehaného těsta a vše dobře zamícháme.
Jablka,která jsme podusili s cukrem, skořicí a šťávou z citronu rozložíme na pečící papír na plechu, který jsme potřeli máslem.
Na jablečnou směs nalijeme makové těsto a na něj pak nalijeme zbytek ušlehaného těsta. Do těsta pak vložíme kousky nakrájených jahod.
Pečeme na 160 stupňů po dobu cca 40-45 minut.
Po vychladnutí vyklopíme (jablka jsou pak nahoře) a potřeme čokoládovou polevou. Zdobíme kiwi nebo jahodami nebo plátky jablek.