Kynuté celozrnné koláče s mákem a tvarohem
Recepty, MoučníkySuroviny
- • 300 g celozrnné mouky (dala jsem pšeničnou a žitnou)
- • 1/2 kostky droždí
- • 150 - 200 ml vlažného mléka
- • 1 lžička třtinového cukru na kvásek
- • vejce na potření
- • špetka soli
- • třtinový cukr dle chuti
- • tvaroh ve vaničce
- • citronová kůra
- • 50 g máku
- • mléko
- • skořice
Postup Kynuté celozrnné koláče s mákem a tvarohem
Postup přípravy receptu
-
Ze lžíce mouky, cukru a droždí (+ vlažná voda) necháme vzejít kvásek. Přidáme mouku, špetku soli a postupně přiléváme mléko (těsto musí být nelepivé). Uděláme z něj bochník, lehce zaprášíme moukou. Necháme hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.
Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh si smícháme s citronovou kůrou a dle chuti dosladíme třtinovým cukrem.
Mák povaříme v mléce,přidáme skořici a cukr dle chuti.
Z nakynutého těsta děláme placky na pečící papír, ve kterých uprostřed uděláme důlek.
Do něj dáme tvarohovou náplň a posypeme makovou. (Nebo nejprve tyto náplně smícháme a poté naplníme).
Okraje koláče potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme v předehřáté troubě 20 minut na 180°C.