Kynuté celozrnné koláče s mákem a tvarohem

Recepty, Moučníky

Suroviny

• 300 g celozrnné mouky (dala jsem pšeničnou a žitnou)
• 1/2 kostky droždí
• 150 - 200 ml vlažného mléka
• 1 lžička třtinového cukru na kvásek
• vejce na potření
• špetka soli
• třtinový cukr dle chuti
• tvaroh ve vaničce
• citronová kůra
• 50 g máku
• mléko
• skořice

Postup přípravy receptu

  1. Ze lžíce mouky, cukru a droždí (+ vlažná voda) necháme vzejít kvásek. Přidáme mouku, špetku soli a postupně přiléváme mléko (těsto musí být nelepivé). Uděláme z něj bochník, lehce zaprášíme moukou. Necháme hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.

  2. Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh si smícháme s citronovou kůrou a dle chuti dosladíme třtinovým cukrem.

  3. Mák povaříme v mléce,přidáme skořici a cukr dle chuti.

  4. Z nakynutého těsta děláme placky na pečící papír, ve kterých uprostřed uděláme důlek.

  5. Do něj dáme tvarohovou náplň a posypeme makovou. (Nebo nejprve tyto náplně smícháme a poté naplníme).

  6. Okraje koláče potřeme rozšlehaným vejcem.

  7. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut na 180°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!