Makovo-kokosové řezy s višněmi a vanilkovým krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 4 bílky
- 80 g cukru
- 50 g celého máku
- 50 g strouhaného kokosu
- 25 g hladké mouky
- špetka soli
- na špičku nože jedlé sody
- 1 vanilkový cukr
- Vanilkový krém:
- 4 žloutky
- 80 g cukru
- 400 ml mléka
- 40 g hladké mouky
- 2 lžičky vanilkového aroma
- 200 g smetany na šlehání
- 10 g mleté želatiny
- 50 ml studené vody
- Višňové želé:
- 500 g vypeckovaných višní
- 70 g cukru
- 10 g mleté želatiny
- 100 ml vody
- Na posypání:
- strouhaný kokos
Postup Makovo-kokosové řezy s višněmi a vanilkovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Bílky vyšleháme se špetkou soli, cukrem a vanilkovým cukrem na tuhý sníh. Pak postupně přidáváme mák s kokosem a nakonec lehce vmícháme mouku s jedlou sodou. Rozetřeme na menší plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě upečeme (přibližně 25 minut). Poté vyjmeme, necháme zchladnout, odstraníme pečící papír a vrátíme zpět na plech.
Připravíme krém: ve větším kastrůlku ušleháme žloutky s cukrem a vanilkovým aroma, pak vmícháme mouku a pomalu přiléváme horké mléko. Dobře promícháme a za stálého míchání vaříme asi 1 minutu, dokud krém nezhoustne. Pak odstavíme, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme zchladnout.
Mezitím smícháme želatinu se studenou vodou a necháme nabobtnat. Poté želatinu dáme na pár vteřin do mikrovlnky, aby se rozpustila, (nesmí vařit!), a smícháme se zchladlým žloutkovým krémem. Do této směsi nakonec vmícháme ušlehanou smetanu a tento krém rozetřeme na vychladlý korpus. Pak takto upravené dáme do lednice na 1 až 2 hodiny, aby krém ztuhl.
Nakonec připravíme višňové želé: višně spolu s cukrem krátce povaříme (2-3 minutky), pak rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme vychladnout. Želatinu smícháme s vodou a po 10 minutách krátce zahřejeme do rozpuštění a vmícháme do zchladlých rozmixovaných višní. Nalijeme přes vanilkový krém, který mezitím ztuhl, uhladíme a dáme do lednice ještě na pár hodin (nejlépe přes noc). Poté posypeme kokosem a krájíme na řezy.