Makovo-kokosové řezy s višněmi a vanilkovým krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
4 bílky
80 g cukru
50 g celého máku
50 g strouhaného kokosu
25 g hladké mouky
špetka soli
na špičku nože jedlé sody
1 vanilkový cukr
Vanilkový krém:
4 žloutky
80 g cukru
400 ml mléka
40 g hladké mouky
2 lžičky vanilkového aroma
200 g smetany na šlehání
10 g mleté želatiny
50 ml studené vody
Višňové želé:
500 g vypeckovaných višní
70 g cukru
10 g mleté želatiny
100 ml vody
Na posypání:
strouhaný kokos

Postup přípravy receptu

  1. Bílky vyšleháme se špetkou soli, cukrem a vanilkovým cukrem na tuhý sníh. Pak postupně přidáváme mák s kokosem a nakonec lehce vmícháme mouku s jedlou sodou. Rozetřeme na menší plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě upečeme (přibližně 25 minut). Poté vyjmeme, necháme zchladnout, odstraníme pečící papír a vrátíme zpět na plech.

  2. Připravíme krém: ve větším kastrůlku ušleháme žloutky s cukrem a vanilkovým aroma, pak vmícháme mouku a pomalu přiléváme horké mléko. Dobře promícháme a za stálého míchání vaříme asi 1 minutu, dokud krém nezhoustne. Pak odstavíme, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme zchladnout.

  3. Mezitím smícháme želatinu se studenou vodou a necháme nabobtnat. Poté želatinu dáme na pár vteřin do mikrovlnky, aby se rozpustila, (nesmí vařit!), a smícháme se zchladlým žloutkovým krémem. Do této směsi nakonec vmícháme ušlehanou smetanu a tento krém rozetřeme na vychladlý korpus. Pak takto upravené dáme do lednice na 1 až 2 hodiny, aby krém ztuhl.

  4. Nakonec připravíme višňové želé: višně spolu s cukrem krátce povaříme (2-3 minutky), pak rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme vychladnout. Želatinu smícháme s vodou a po 10 minutách krátce zahřejeme do rozpuštění a vmícháme do zchladlých rozmixovaných višní. Nalijeme přes vanilkový krém, který mezitím ztuhl, uhladíme a dáme do lednice ještě na pár hodin (nejlépe přes noc). Poté posypeme kokosem a krájíme na řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!