Makové (ořechové) pletýnky

Recepty, Moučníky

Suroviny

190 g vody
půl vajíčka (stačí méně než polovina, zbytek zůstane na pomašlování před pečením)
lžička medu
470-480 g hladké mouky
90 g změklého másla
70 g cukru
vanilkový cukr
půl rovné lžičky soli
15-21 g čerstvého droždí
Na plnění:
maková (ořechová) náplň:
250 g mletého máku
asi 300-330 ml mléka
2-4 lžíce cukru (podle chuti)
strouhaná citronová kůra
1/2-1 lžička skořice
1 lžíce pikantní marmelády

Postup přípravy receptu

  1. Do vařícího mléka vsypeme mletý mák a za stálého míchání chvilku povaříme. Odstavíme, vmícháme ostatní suroviny a necháme vychladnout.

  2. Ve vlažné vodě rozmícháme med, droždí (vše z připravených surovin) a necháme 15 minut odpočívat. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme před tvarováním hodinu kynout – během té doby ho můžeme 1-2x propracovat.

  3. Vykynuté těsto na stole rozválíme do obdélníku, potřeme ho náplní, poskládáme, nařežeme na kousky a ty spleteme podle foto postupu.

  4. Všechny pletýnky uložíme na plech s fólií nebo papírem, necháme chvíli dokynout, potřeme zbytkem vajíčka a upečeme ve vyhřáté troubě (190-200°C/20-23 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!