Makové (ořechové) pletýnky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 190 g vody
- půl vajíčka (stačí méně než polovina, zbytek zůstane na pomašlování před pečením)
- lžička medu
- 470-480 g hladké mouky
- 90 g změklého másla
- 70 g cukru
- vanilkový cukr
- půl rovné lžičky soli
- 15-21 g čerstvého droždí
- Na plnění:
- maková (ořechová) náplň:
- 250 g mletého máku
- asi 300-330 ml mléka
- 2-4 lžíce cukru (podle chuti)
- strouhaná citronová kůra
- 1/2-1 lžička skořice
- 1 lžíce pikantní marmelády
Postup Makové (ořechové) pletýnky
Postup přípravy receptu
-
Do vařícího mléka vsypeme mletý mák a za stálého míchání chvilku povaříme. Odstavíme, vmícháme ostatní suroviny a necháme vychladnout.
Ve vlažné vodě rozmícháme med, droždí (vše z připravených surovin) a necháme 15 minut odpočívat. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme před tvarováním hodinu kynout – během té doby ho můžeme 1-2x propracovat.
Vykynuté těsto na stole rozválíme do obdélníku, potřeme ho náplní, poskládáme, nařežeme na kousky a ty spleteme podle foto postupu.
Všechny pletýnky uložíme na plech s fólií nebo papírem, necháme chvíli dokynout, potřeme zbytkem vajíčka a upečeme ve vyhřáté troubě (190-200°C/20-23 minut).