Medový dort
Recepty, DortySuroviny
- 4 vejce
- 75 g práškového cukru
- 100 g medu
- 150 g hrubé mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky směsi perníkového koření
- perník na strouhání
- Karamelový krém:
- 150 g cukru krupice
- 1 lžička másla
- 6 žloutků
- 1 vanilkový cukr
- 20 g Solamylu
- 100 ml mléka
- Čokoládový krém:
- 240 g másla
- 1 lžíce Solamylu
- 100 ml silné černé kávy
- 160 g čokolády
Postup Medový dort
Postup přípravy receptu
-
Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem utřete do pěny, přidejte dvě lžíce teplé vody a tekutý med. Mouku, jedlou sodu a koření promíchejte a přidejte ke žloutkům. Nakonec lehce vmíchejte tuhý sníh.
Těsto dejte do vymazané a vysypané formy. Zpočátku pečte 10 minut při 190°C, pak zmírněte na 160°C a dopečte asi 40 minut. Korpus nechte vychladnout a strunou rozkrojte na 6 tenkých plátů. Pokud ji nemáte, rozdělte na 4 díly nožem.
V hrnečku na mírném ohni nechte zkaramelizovat krupicový cukr. Když dosáhne potřebné barvy, zalijte jej dvěma lžícemi vody, přidejte lžičku másla, aby neztvrdl. Do mísy dejte žloutky, vychladlý karamel, vanilkový cukr, solamyl a vše utřete. Přilijte mléko a v kastrolu za stálého míchání vařte 2-3 minity. Pak pomalu za občasného promíchání nechte vychladnout.
Máslo utřete, po částech vmíchejte směs solamylu s černou kávou a změklou čokoládou. Část karamelového cukru oddělte na potření dortu. Medové pláty slepujte po vrstvách karamelovým a kávovým krémem. Celý dort potřete karamelovým krémem a posypte strouhaným perníkem. Dort nechte v chladu odležet do druhého dne.