Medový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

4 vejce
75 g práškového cukru
100 g medu
150 g hrubé mouky
1/2 lžičky jedlé sody
2 lžičky směsi perníkového koření
perník na strouhání
Karamelový krém:
150 g cukru krupice
1 lžička másla
6 žloutků
1 vanilkový cukr
20 g Solamylu
100 ml mléka
Čokoládový krém:
240 g másla
1 lžíce Solamylu
100 ml silné černé kávy
160 g čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem utřete do pěny, přidejte dvě lžíce teplé vody a tekutý med. Mouku, jedlou sodu a koření promíchejte a přidejte ke žloutkům. Nakonec lehce vmíchejte tuhý sníh.

  2. Těsto dejte do vymazané a vysypané formy. Zpočátku pečte 10 minut při 190°C, pak zmírněte na 160°C a dopečte asi 40 minut. Korpus nechte vychladnout a strunou rozkrojte na 6 tenkých plátů. Pokud ji nemáte, rozdělte na 4 díly nožem.

  3. V hrnečku na mírném ohni nechte zkaramelizovat krupicový cukr. Když dosáhne potřebné barvy, zalijte jej dvěma lžícemi vody, přidejte lžičku másla, aby neztvrdl. Do mísy dejte žloutky, vychladlý karamel, vanilkový cukr, solamyl a vše utřete. Přilijte mléko a v kastrolu za stálého míchání vařte 2-3 minity. Pak pomalu za občasného promíchání nechte vychladnout.

  4. Máslo utřete, po částech vmíchejte směs solamylu s černou kávou a změklou čokoládou. Část karamelového cukru oddělte na potření dortu. Medové pláty slepujte po vrstvách karamelovým a kávovým krémem. Celý dort potřete karamelovým krémem a posypte strouhaným perníkem. Dort nechte v chladu odležet do druhého dne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!