Makové koláčky bez mouky s jablky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 vejce
- špetka soli
- 2 dkg cukru písek
- 4 dkg másla
- 4 dkg cukru moučky
- 10 dkg mletého máku
- 2 jablka
- citron
- červený džem
Postup Makové koláčky bez mouky s jablky
Postup přípravy receptu
-
Nejdřív dejte rozpustit máslo - buď v mikrovlnce nebo na mírném teple - aby než ho budete potřebovat zchladlo a přitom zůstalo měkké jako krém. Je to dost důležité, horké vám zničí moučník, tuhé nerozmícháte do jemné hmoty.
Pokrájejte neloupaná jablíčka na plátky a v misce je pokapejte citronem, aby nezhnědla. Troubu si předehřejte na cca 170°C.
Oddělte do dvou misek bílky a žloutky. Bílky se špetkou soli ušlehejte, dosypte pískový cukr a došlehejte tak, aby byly pevné a lesklé - pozor, neuspěchat, je to důležité, v koláčcích není žádné kypřidlo.
Potom ušlehejte žloutky s moučkovým cukrem doběla - trvá to minimálně 2-3 minuty. Do misky se žloutky opatrně lžící vmíchejte tuhý sníh, zchladlé měkké máslo a nakonec mák.
Lžící naplňte čtyři formičky na tartaletky, povrch obložte dokola plátky jablek a dejte péci na cca 15 minut - poznáte, až začnou okolo trošku hnědnout.
Než se koláčky upečou, rozehřejte se lžící vody trošku jemného džemu bez zrníček (já cedila malinový) a horké štětcem potřete.