Makové koláčky bez mouky s jablky

Recepty, Moučníky

Suroviny

3 vejce
špetka soli
2 dkg cukru písek
4 dkg másla
4 dkg cukru moučky
10 dkg mletého máku
2 jablka
citron
červený džem

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív dejte rozpustit máslo - buď v mikrovlnce nebo na mírném teple - aby než ho budete potřebovat zchladlo a přitom zůstalo měkké jako krém. Je to dost důležité, horké vám zničí moučník, tuhé nerozmícháte do jemné hmoty.

  2. Pokrájejte neloupaná jablíčka na plátky a v misce je pokapejte citronem, aby nezhnědla. Troubu si předehřejte na cca 170°C.

  3. Oddělte do dvou misek bílky a žloutky. Bílky se špetkou soli ušlehejte, dosypte pískový cukr a došlehejte tak, aby byly pevné a lesklé - pozor, neuspěchat, je to důležité, v koláčcích není žádné kypřidlo.

  4. Potom ušlehejte žloutky s moučkovým cukrem doběla - trvá to minimálně 2-3 minuty. Do misky se žloutky opatrně lžící vmíchejte tuhý sníh, zchladlé měkké máslo a nakonec mák.

  5. Lžící naplňte čtyři formičky na tartaletky, povrch obložte dokola plátky jablek a dejte péci na cca 15 minut - poznáte, až začnou okolo trošku hnědnout.

  6. Než se koláčky upečou, rozehřejte se lžící vody trošku jemného džemu bez zrníček (já cedila malinový) a horké štětcem potřete.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!