Lněné bagetky a houstičky bez lepku, mléka a vajec
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 450 g bezlepkové mouky (použila jsem 225 g Marks and Spencer a 225 g Jizerky)
- 2 lžíce instantní bramborové kaše bez obsahu mléka
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- 1 lžíce celého lněného semínka
- 0,5 lžičky mletého kmínu
- 1,5 kávové lžičky soli
- 1,5 kávové lžičky cukru
- 2 rovné kávové lžičky sušeného droždí
- 430 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce octa (nejlépe jablečného)
Postup Lněné bagetky a houstičky bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Sypké suroviny odměříme do mísy a promícháme.
Přidáme všechny tekutiny a zaděláme kynuté těsto. Propracováváme alespoň pět minut.
Bez kynutí ihned zpracujeme na požadované tvary: Houstičky – navlhčenýma rukama tvarujeme větší kuličky, které pokládáme do formy na muffiny. Těsto by mělo sahat asi do 2/3 formičky. Bagetky – těstem naplníme formu na mini biskupské chlebíčky, opět plníme asi do 2/3 výšky formy.
Těsto necháme ve formách 45 minut kynout. Poté potřeme vlažnou vodou, houstičky nařízneme ostrým nožem do kříže a posypeme lněným semínkem.
Pečeme při 160 °C asi 20 minut (zkoušíme špejlí). Protože těsto neobsahuje vejce ani žádnou tmavou mouku, zůstane na povrchu škrobově“ bílé i po upečení.
Hotové bagetky a houstičky vyndáme z trouby, necháme asi 5 minut zchladnout na plechu a poté přendáme na mřížku nebo dřevěné prkénko, aby dovychladly a současně se nezapařily.