Lilek v akci
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 velký lilek nakrájený na centimetrové plátky
- 500 g vykostěných kotlet nakrájených na tenčí plátky
- 2 velké cibule
- 15-20 dkg tučnějšího sýra (gouda, Blaťácké zlato, dobrý je i balkán či feta)
- 200 ml smetany na vaření (nebo šlehačka)
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- 2 lžičky tymiánu
- sůl podle chuti
Postup Lilek v akci
Postup přípravy receptu
-
Lilek opečeme na olivovém oleji dočervena. Na stejné pánvi opečeme cibuli také dočervena nakrájenou na klínky. Plátky masa osolíme, lehce naklepeme a opět na stejné pánvi necháme zatáhnout.
Na dno zapékací mísy položíme opečenou cibuli, lehce osolíme a posypeme tymiánem. Pak navrstvíme maso, na ně sýr, dále lilky, které trochu osolíme a rozetřeme na ně česnek. Končíme další vrstvou sýra.
Zalijeme smetanou, přikryjeme alobalem a dáme péct na 45 minut do trouby vyhřáté na 180°C. Pak odstraníme alobal a ještě deset minut zapékáme. Podáváme s rýží nebo s pečivem (ciabatta apod.).