Letní lilkové pizzy se zeleninou

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 větší pěkný lilek
chutná rajčatová omáčka (úplně klidně použijte kupovanou)
cherry rajčata
červená paprika
zelená paprika
cuketa
brokolice (kapary, olivy, špenát, kapusta kadeřávek, žampióny (neni to zelenina, já vim!) atd.
čerstvé a sušené italské bylinky
tofu (nebo mandlový sýr nebo třeba drť po výrobě mandlového mléka smíchaná s česnekem a citrónem)
olivový olej
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájejte přibližně na 1 cm silné plátky - může to být podélně, jako na obrázku, nebo na kolečka pro menší kulaté pizzy.

  2. Každý plátek z obou stran lehce nasolte a nechte asi 20 minut až půl hodiny vypotit (tj. odložte to někam na tácek a nevšímejte si toho).

  3. Zvolenou zeleninu a houby nakrájejte na menší kousky, vložte do mísy, zalijte olivovým olejem, sušenými a najemno nasekanými čerstvými bylinkami, osolte a opepřete, lehce promíchejte a nechte marinovat.

  4. Když je lilek hotový, osušte ho papírovou nebo plátěnou utěrkou a lehce z něj vymačkejte přebytečnou vodu.Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečícím papírem. Přednejte na něj lilky, potřete olivovým olejem (nebo pro jednodušší nanášení v rovnoměrné vrstvě použijte olivový olej ve spreji) a vložte do trouby. Pečte 20 minut. Poté plech vyndejte, lilky potřete rajčatovou omáčkou, bohatě poklaďte zeleninou (a tofu či mandlovým sýrem) a vraťte zpět do trouby. Pečte dalších 10 minut, či dokud se zelenina pořádně nerozvoní. Podávejte ihned s čerstvými bylinkami, nesnědené kousky skladujte v lednici a dejte si je další den.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!