Letní kuře z jednoho pekáčku

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

4 kuřecí čtvrtky nebo 8 horních stehen
cca 800 g malých brambor
palice česneku, neloupaná, rozebraná na stroužky
4 lžíce olivového oleje
200 ml drůbežího vývaru
mletá paprika, klidně i uzená
sůl
pepř
citrón
2 mladé cukety
červená chilli paprička
bazalka

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 200 st. Kuřecí maso osolíme, opepříme a poprášíme paprikou.

  2. Brambory omyjeme, osušíme, větší překrojíme a osolíme.

  3. Do většího pekáče dáme oliváč, rozmístíme maso, brambory a neoloupané stroužky česneku, které jen popučíme plochou stranou nože nebo dlaní.

  4. Půlkou citronu pokapeme kuře i brambory, druhou půlku překrájíme a přidáme do pekáče.

  5. Pečeme cca půl hodiny, pak podlijeme vývarem a průběžně během dalšího pečení podléváme. Můžeme přidat i trochu bílého suchého vína.

  6. Cuketu nakrájíme na kosty, chilli papričku, zbavenou semínek, nadrobno.

  7. Asi 15 minut před dopečením kuřete vhodíme cuketu a papričku do pekáče. Úplně na závěr přidáme natrhané bazalkové listy. Já si to ještě vylepšila karamelizovanou cibulí: tři velké oloupané cibule jsem nakrájela na osminky, vhodila do woku s kapkou oliváče, posypala trochu třtinového cukru, osolila a zastříkla rýžovým octem. Nechala zkaramelizovat, odpařit ocet... hotovo.

  8. Ještě jsem přihodila tři zbylá rajčátka, dala bych víc, ale už nezbylo ze včerejšího pečení.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!