Letní kuře z jednoho pekáčku
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 4 kuřecí čtvrtky nebo 8 horních stehen
- cca 800 g malých brambor
- palice česneku, neloupaná, rozebraná na stroužky
- 4 lžíce olivového oleje
- 200 ml drůbežího vývaru
- mletá paprika, klidně i uzená
- sůl
- pepř
- citrón
- 2 mladé cukety
- červená chilli paprička
- bazalka
Postup Letní kuře z jednoho pekáčku
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 200 st. Kuřecí maso osolíme, opepříme a poprášíme paprikou.
Brambory omyjeme, osušíme, větší překrojíme a osolíme.
Do většího pekáče dáme oliváč, rozmístíme maso, brambory a neoloupané stroužky česneku, které jen popučíme plochou stranou nože nebo dlaní.
Půlkou citronu pokapeme kuře i brambory, druhou půlku překrájíme a přidáme do pekáče.
Pečeme cca půl hodiny, pak podlijeme vývarem a průběžně během dalšího pečení podléváme. Můžeme přidat i trochu bílého suchého vína.
Cuketu nakrájíme na kosty, chilli papričku, zbavenou semínek, nadrobno.
Asi 15 minut před dopečením kuřete vhodíme cuketu a papričku do pekáče. Úplně na závěr přidáme natrhané bazalkové listy. Já si to ještě vylepšila karamelizovanou cibulí: tři velké oloupané cibule jsem nakrájela na osminky, vhodila do woku s kapkou oliváče, posypala trochu třtinového cukru, osolila a zastříkla rýžovým octem. Nechala zkaramelizovat, odpařit ocet... hotovo.
Ještě jsem přihodila tři zbylá rajčátka, dala bych víc, ale už nezbylo ze včerejšího pečení.