Marinované portobello s polentovou kaší

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

2 větší klobouky houby portobello
1/2 hrnku olivového oleje
1/4 hrnku balzamikového octa
2 lžíce javorového sirupu
2 rozdrcené stroužky česneku
Polenta:
1 hrnek kukuřičné kaše
2 hrnky zeleninového vývaru či voda
dobrý bujón (sypký Alnatura)
1/2 hrnku rostlinné smetany (např. Provamel, AlproSoya, Oatly)
1/3 hrnku lahůdkové droždí tebi - nikoli klasické droždí!
1 lžíce nadrceného čerstvého tymiánu
1 lžíce nadrceného čerstvého oregana
čerstvé bylinky dle chuti
pažitka
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Klobouky očistěte, ingredience na marinádu smíchejte a nalijte do sáčku či krabičky. Vložte houby, promněte a dejte marinovat do lednice. Teoreticky by mohlo stačit marinovat houby cca hodinu, ale čím déle, tím lépe - já klobouky nakládám obvykle den před přípravou jídla.

  2. Když jsou houby ochucené, opečte je z obou stran na grilu či na pánvi - z každé strany pár minut. Pokud jsou klobouky větší a tlustší, doporučuji přikrýt pánev pokličkou a krátce je podusit.

  3. Na polentu přiveďte vývar či vodu s bujónem k varu a poté pomalu za neustálého míchání přisypávejte polentu - nesmí se udělat hrudky. Krátce povařte do zhoustnutí, poté vlijte smetanu, přisypte droždí a bylinky. Obvykle se trochu liší různé druhy a značky polenty, pokud je vaše příliš hustá, nařeďte ji do požadované konzistence rostlinným mlékem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!