Švestkový koláč s pekanovými ořechy

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

(Korpus a drobenka:)
150 gr rostlinného tuku (ideálně Alsan)
1/3 hrnku opražených pekanových ořechů
1,5 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku hnědého cukru
2 lžíce hnědého cukru
1/2 lžičky mleté skořice
špetka soli
TofuKešu krém:
1/3 hrnku natural kešu oříšků (ideálně namočených na pár hodin do vody)
1/2 balení tofu Bio Sunfood natural
1 lžíce vanilkového pudingu (prášku)
šťáva a kůra z 1 limetky
šťáva a kůra z 1 citrónu
vanilka (extrakt, semínka, cukr)
agáve sirup nebo cukr či jiné sladidlo dle chuti
cca 5 lžic Oatly smetany či dobrý sojový jogurt (Provamel či Sojadee)
1 lžíce lahůdkového droždí (není nutné)
švestky

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. Opražené ořechy dejte do mixéru (food processoru) a rozmixujte.

  2. Přidejte mouku, cukr, skořici a sůl a lehce promixujte. Přidejte vychlazený, na kostičky nakrájený Alsan a opět promixujte, dokud směs nemá konzistenci drobenky (můžete to dělat i bez mixéru, jen to bude trochu náročnější).

  3. Asi 2/3 směsi vtlačte na dno dortové formy, dejte do trouby a pečte asi 15 minut (dávejte pozor, ať se korpus nepřipálí). Poté dejte vychladnout do lednice.

  4. Na tofu vrstvu rozmixujte v mixéru kešu s trochou smetany, poté přidejte zbytek ingrediencí a rozmixujte dohladka. Ochutnejte a dochuťte.

  5. Krém navrstvěte na ořechový korpus a poklaďte ho švestkami, nakrájenými na čtvrtky. Posypte zbytkem těsta na korpus, tj. drobenkou a pečte v předehřáté troubě asi 45-50 minut. Před podáváním nechte koláč vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!