Švestkový koláč s pekanovými ořechy
Recepty, Dietní receptySuroviny
- (Korpus a drobenka:)
- 150 gr rostlinného tuku (ideálně Alsan)
- 1/3 hrnku opražených pekanových ořechů
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- TofuKešu krém:
- 1/3 hrnku natural kešu oříšků (ideálně namočených na pár hodin do vody)
- 1/2 balení tofu Bio Sunfood natural
- 1 lžíce vanilkového pudingu (prášku)
- šťáva a kůra z 1 limetky
- šťáva a kůra z 1 citrónu
- vanilka (extrakt, semínka, cukr)
- agáve sirup nebo cukr či jiné sladidlo dle chuti
- cca 5 lžic Oatly smetany či dobrý sojový jogurt (Provamel či Sojadee)
- 1 lžíce lahůdkového droždí (není nutné)
- švestky
Postup Švestkový koláč s pekanovými ořechy
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. Opražené ořechy dejte do mixéru (food processoru) a rozmixujte.
Přidejte mouku, cukr, skořici a sůl a lehce promixujte. Přidejte vychlazený, na kostičky nakrájený Alsan a opět promixujte, dokud směs nemá konzistenci drobenky (můžete to dělat i bez mixéru, jen to bude trochu náročnější).
Asi 2/3 směsi vtlačte na dno dortové formy, dejte do trouby a pečte asi 15 minut (dávejte pozor, ať se korpus nepřipálí). Poté dejte vychladnout do lednice.
Na tofu vrstvu rozmixujte v mixéru kešu s trochou smetany, poté přidejte zbytek ingrediencí a rozmixujte dohladka. Ochutnejte a dochuťte.
Krém navrstvěte na ořechový korpus a poklaďte ho švestkami, nakrájenými na čtvrtky. Posypte zbytkem těsta na korpus, tj. drobenkou a pečte v předehřáté troubě asi 45-50 minut. Před podáváním nechte koláč vychladnout.