Houbový kuba s pastiňákovo-celerovým pyré
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Kuba:
- 0,5 kg krup
- vrchovatá hrst hub (výborné jsou lišky či kotrč, ale použít můžete i tradičnější hříbky)
- zeleninový vývar nebo dobrý bujón (např. sypký Alnatura)
- 2 větší cibule
- větší stroužek česneku
- tymián
- pepř
- olej
- Pyré:
- 2 větší pastiňáky
- středně velký celer
- patizon o hmotnosti celeru a pastiňáku
- olivový olej
- čerstvý rozmarýn
- sůl
- pažitka
- půl lžičky sladké papriky
Postup Houbový kuba s pastiňákovo-celerovým pyré
Postup přípravy receptu
-
Pastiňák, celer a patizon oloupeme, pokrajíme na kusy a vložíme do zapékací mísy nebo pekáče. Proložíme snítkami rozmarýnu, pokapeme olivovým olejem, lehce podlijeme vodou a osolíme. Nádobu zakryjeme alobalem a vložíme do trouby do spodní poloviny. Na 180°C rozpékáme 50 minut až hodinu, dokud není zelenina měkká (zjistíme pícháním vidličkou jak u brambor). Dbáme na to, aby při zapékání byla na dně nádoby stále voda, aby se zelenina nepřipékala.
Když je měkká, vyndáme ji z trouby, slijeme případný zbytek vody a tyčovým mixérem zeleninu rozmixujeme do hladka. Nakonec přidáme hrst sekané pažitky a sladkou papriku a promícháme (ne mixérem, ale lžící).
Kroupy důkladně vypereme ve vodě - propíráme dokud není voda čirá. Vaříme je v menším množství vody, kterou dle potřeby doléváme. Pokud užíváme sušené houby, přihodíme je do hrnce a promícháme, v průběhu varu mícháme i kroupy, aby se nepřichytily odspodu. Přidáme vývar nebo bujón a vaříme dokud nejsou kroupy měkké (nicméně nesmí být rozvařené!). Když jsou hotové, slijeme případný zbytek vody a obsah hrnce přesypeme do větší mísy.
Na oleji osmahneme na drobno pokrájenou cibuli, když zlátne, přidáme tymián, promícháme a necháme ho s cibulkou asi 30 sekund smažit. Pokud používáme syrové houby (já měl štěstí, že jsem na trhu zahlédl krásný exemplář kotrče kadeřavého, ale houby se dají užít jakékoli, s tím, že čím voňavější, tím lepší). Lehce podlijeme, přikryjeme pánev poklicí a pozvolna dusíme dokud se nám nezdají houby hotové.
Směs hub s cibulí a tymiánem i se šťávou a olejem přemístíme do mísy ke kroupám, přidáme drcený stroužek česneku, důkladně promísíme, přemístíme do olejem nebo rostlinným tukem z lehka vymazaného pekáče, opepříme na povrchu a pečeme v horní polovině trouby na 170°C asi 30 minut, než se na povrchu začne vytvářet kůrčička.