Lehký salát s lososem
Recepty, SalátySuroviny
- 250 g malých nových brambor
- 1 svazek zeleného chřestu
- 1 filet čerstvého lososa
- 1 větší rajče
- Na dresing:
- 1 lžíce kvalitního olivového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 citron (1pl šťávy)
Postup Lehký salát s lososem
Postup přípravy receptu
-
Brambory očistíme a i se slupkou je dáme do hrnce, zalijeme vodou, mírně osolíme a uvaříme do měkka.
Poté brambory vyndáme, zchladíme a nakrájíme na velmi slabé plátky.
Chřest uchopíme rukama za konce a mírným tlakem zlomíme. Spodní část můžeme použít na vývar nebo polévku, vrchní část pokrájíme na cca 2cm velké kousky, vhodíme do vroucí vody, necháme cca 2 minuty, zlijeme a vhodíme je do ledové vody, aby si chřest zachoval barvu a křupavost.
Rajčata pokrájím na menší kousky (cherry rajčátka na čtvrtky).
Lososa omyjeme, osušíme a pokrájím na stejně velké kousky (cca 2x2cm). Na pánvi osmahneme ze všech stran a jakmile změní barvu, vyndáme.
V míse smícháme olej s hořčicí a šťávou
. Mícháme tak dlouho, dokud se vše nespojí.
Poté vložíme plátky brambor, okapaný chřest, rajčata a nakonec lososa. Opatrně promícháme a můžeme podávat buď okamžite nebo nechat 30 minut odležet v lednici (brambory pak do sebe natáhnou chuť marinády). Podáváme samotné jako lehkou večeři či oběd nebo jako přílohu.