Plněné vinné listy
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 450 g cerstvych vinnych listu (mohou byt i z divoce rostouci revy)
- 300 g mleteho hoveziho masa
- 300 g ryze
- 1 lzicka mleteho noveho koreni
- 1/4 lzicky mlete skorice
- 1 rovna lzicka soli
- spetka pepre
- 2 - 3 rajcata
- hovezi vyvar (nebo bujon + voda)
Postup Plněné vinné listy
Postup přípravy receptu
-
Vinným listům odstraníme stopky a postupně je vkládáme do vroucí osolené vody. Když změní barvu na hnědozelenou, což trvá tak půl minutky, listy vyjmeme a necháme na sítu okapat a vychladnout.
Syrovou ryzí několikrát propláchneme horkou vodou a smícháme s mletým masem, novým kořením, skořicí, pepřem a soli.
Jednotlivé vinné listy otočíme lesklou stranou na podložku, poklademe trochou rýžové nádivky (u širší strany, kde byla stopka - viz. foto), okraje přeložíme a stočíme do ruličky (viz. foto). Nádivky nedáváme příliš velkou vrstvu, ryze by se neuvařila.
Takto zabalené ruličky skládáme ve vrstvách do hrnce s vyšším okrajem, přičemž jednotlivé vrstvy proložíme na kolečka nakrájenými rajčaty.
Celé zatížíme několika vidličkami, zalijeme vývarem (lehce nad úroveň závitků) a pod pokličkou (na mírném ohni) vaříme 1 hodinu. Podle potřeby dále lehce podléváme vývarem.
Podáváme s pečivem, zeleninovým salátem a kopečkem zakysané smetany nebo bílého jogurtu.