Kváskový chléb bez hnětení
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 25 g pravidelně krmeného žitného kvásku (vedeného minimálně 14 dní - viz. odkazy v poznámce)
- 150 g žitné celozrnné mouky
- 300 g pšeničné chlebové mouky
- 320 g vody (převařené)
- 10 g soli
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/4 lžičky mletého kardamomu
Postup Kváskový chléb bez hnětení
Postup přípravy receptu
-
Do vyšší mísy přesijeme obě mouky, přidáme sůl, kmín, kardamom a promícháme.
Kvásek promícháme s vodou, aby se dostatečně okysličil a přilijeme k moučné směsi. Vymícháme lepivé těsto. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme pres noc (12 hodin, při pokojové teplotě) kynout.
Do rána by mělo těsto téměř zdvojnásobit objem a na povrchu by měly být jemné dírky. Těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu, přikryjeme mísou, ve které kynulo a necháme asi 15 minut být.
Těsto se mírně rozteče do stran. V této fázi těsto několikrát přeložíme. Těsto uchopíme za horní dva rohy, vytáhneme mu uši a přeložíme směrem dolů. Stejným způsobem provedeme z levé i pravé strany. Nakonec přeložíme směrem nahoru.
Vzniklý balíček dlaní ruky několikrát poválíme po ploše, čímž dostaneme spacifikovaný bochánek těsta, který přendáme do ošatky či misky (hladká část těsta směrem dolů, sváry nahoru), kterou jsme vyložili plátnem či utěrkou a vysypali nejlépe žitnou celozrnnou moukou. Těsto posypeme moukou, přikryjeme a necháme na teplém místě 2 hodiny kynout. Pokud se těstu nechce, přendáme více do tepla a dáme mu více času.
Troubu, spolu s vyšší nádobou na pečení o průměru 21-23 cm (pokud možno s poklici), vyhřejeme na 250°C a necháme dalších 15 minut volně běžet. Hrnec (nádoba na pečení) musi byt hodně horký.
Hrnec vyjmeme z trouby, rychle do něj překulíme vykynuté těsto (což může lehce zasyčet), uzavřeme a vložíme zpět do trouby. Pracujeme rychle, abychom udrželi co nejvyšší teplotu a opatrně, abychom se nepopalili. Necháme 10 minut péct.
Poté odstraníme poklici a dalších 25 minut dopékáme (pokud chleb začíná příliš rychle hnědnout, snížíme teplotu na 230°C).
Výsledná barva bochníku (cca 700 g) by měla být kaštanově hnědá. Chléb necháme na mřížce zcela vychladnout. Teprve potom krájíme, jinak si potrháme střídku.