Mazanec ořechový

Recepty, Moučníky

Suroviny

40 g droždí
250 ml mléka
100 g cukru krupice
120 g másla
1 vanilkový cukr
3 žloutky
250 g hladké a 250 g polohrubé mouky
špetka soli
citronová kůra
100 g vlašských ořechů drcených,rozinky
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí jedné lžičky cukru a 4 lžic vlažného mléka uděláme kvásek.

  2. Změklé máslo vyšleháme z cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme žloutky, mouku, kvásek, špetku soli, citr. kůru, nahrubo nasekané ořechy. rozinky (nemusí být, jak kdo má rád) a vlažné mléko.

  3. Ze všech přísad vypracujeme vláčné tužší těsto, které necháme na teplém místě kynout cca 40 minut. Během kynutí těsto 2-krát propracujeme.

  4. Z těsta vytvarujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným vejcem posypeme oříšky a střed lehce rozkrojíme do kříže.

  5. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 min na 180C a potom dalších cca 30 min na 160°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!