Mazanec ořechový
Recepty, MoučníkySuroviny
- 40 g droždí
- 250 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- 120 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 3 žloutky
- 250 g hladké a 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- citronová kůra
- 100 g vlašských ořechů drcených,rozinky
- 1 vejce na potření
Postup Mazanec ořechový
Postup přípravy receptu
-
Z droždí jedné lžičky cukru a 4 lžic vlažného mléka uděláme kvásek.
Změklé máslo vyšleháme z cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme žloutky, mouku, kvásek, špetku soli, citr. kůru, nahrubo nasekané ořechy. rozinky (nemusí být, jak kdo má rád) a vlažné mléko.
Ze všech přísad vypracujeme vláčné tužší těsto, které necháme na teplém místě kynout cca 40 minut. Během kynutí těsto 2-krát propracujeme.
Z těsta vytvarujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným vejcem posypeme oříšky a střed lehce rozkrojíme do kříže.
Pečeme v předehřáté troubě asi 15 min na 180C a potom dalších cca 30 min na 160°C.