Lasagne s krůtím (kuřecím) masem a dvěma omáčkami
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 8-10 ks lasagní (nemusí se předem vařit, změknou při zapékání, protože jsou v omáčce)
- 1 větší krůtí prso nebo kuřecí prso
- 80 g tvrdého sýra nahrubo strouhaného
- sůl
- pepř
- Na tomatovo-cuketovou omáčku:
- 4 rajčata nebo konzerva s oloupanými rajčaty
- 1 cuketa
- 2 stroužky česneku
- bazalka sušená nebo čerstvá
- oregano
- kečup podle potřeby
- pepř
- sůl
- cukr
- Na sýrovou omáčku:
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 70 g másla
- 200 ml mléka resp. dle potřeby
- 1/2 kostky kuřecího bujonu
- trochu nastrouhaného Parmezánu nebo jiného tvrdého sýra
- pažitka nebo petrželka
Postup Lasagne s krůtím (kuřecím) masem a dvěma omáčkami
Postup přípravy receptu
-
Sýrová omáčka-bešamel: Bujón rozpusťte v jedné lžíci horké vody, promíchejte a vlijte do vlažného mléka. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte mouku a chvílí míchejte, pak vlijte mléko s bujonem, přidejte sýr, pažitku a metličkou dobře rozšlehejte. Pokud bude bešamel hodně kašovitý, přidejte ještě mléko.
Tomatovo-cuketová omáčka: Rajčata a cuketu nakrájejte na kostičky. Na větší pánev dejte olej, rajčata s cuketou a cca 5 minut orestujte. Přidejte bazalku, oregano, pepř, sůl, propasírovaný česnek, příp. duchuťte kečupem a cukrem, směs promíchejte.
Troubu si předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Maso nakrájejte na tenké plátky nebo nudličky, dejte do misky, osolte, opepřete a promíchejte. Na dno pečícího pekáčku dejte nejdříve půlku sýrové omáčky, pokryjte jí plátky lasagní, na ně dejte maso a zakryjte půlkou tomatovo-cuketovou omáčkou.
Dejte další vrstvu lasagni, sýrovou omáčku, maso a navrch tomatovo-cuketovou omáčkou. Nakonec posypte strouhaným sýrem a vložte do trouby. Lasagne zapékáme 40-45 minut.