Langoše se studeným dresinkem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- NA TĚSTO:
- 1 kg hladké mouky
- 1 droždí
- lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 malá zakysaná smetana
- mléko dle potřeby (cca 1/2 L)
- NA DRESINK:
- velká zakysaná smetana
- kečup
- lžička mleté papriky
- sůl
- česnek
- NA OZDOBENÍ:
- kečup
- 20 dkg strouhaného sýru
- špetka soli
- lžička mleté papriky
- lžička koření tymián
- (vše dobře promícháme)
Postup Langoše se studeným dresinkem
Postup přípravy receptu
-
TĚSTO: Do mísy vsypeme všechnu mouku, přidáme lžičku soli, kysanou smetanu,kvásek a mléko. Vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou vykynout.
Kvásek: do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a trochu méka.Rozmícháme a vložíme do mikrovlnky na 90 stupňů asi na 2 minuty, dokud nevzejde kvásek.
Z připraveného těsta jej po částech oddělujeme mokrýma rukama, utvoříme kouli, kterou od středu prsty vytahujeme do slabé placky. Dbáme na to, aby se placka neprotrhla a během práce s ní si stále máčíme ruce, aby se na ně těsto nelepilo. Při tvoření placky ji v rukách pootáčíme a prověšujeme, aby zůstal kulatý tvar. Ve fritovacím hrnci bez košíku potom smažíme na 180 stupňů po obou stranách do zlatova.
Vidličkou vyjmeme z fritézy, necháme okapat olej a položíme na talíř s ubrouskem, aby se odsála přebytečná mastnota. Nakonec na langoš lžící plošně naneseme dresink a posypeme ochuceným sýrem.
DRESINK: V nádobě smícháme velkou kysanou smetanu s kečupem,mletou paprikou a utřeným česnekem se solí.Množství kečupu a česneku volíme dle požadované chuti.
ZDOBENÍ: Langoše křížem lehce polijeme kečupem a posypeme sýrovou směsí.