Kynutý tvarohový mazanec

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 ml mléka
25 g droždí
90 g cukru
100 g celozrnné špaldové mouky
450 g hladké mouky (+ trochu na podsypávání)
špetka soli
250 g měkkého tvarohu
3 malá vejce
citrónová kůra
plátky mandlí na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka se lžicí cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, zbytek cukru, měkký tvaroh, 2 vejce a citronovou kůru. Přidáme kvásek a zaděláme pružné lehce lepkavé těsto, podle potřeby přidáme trochu mouky.

  2. Těsto necháme asi hodinu kynout, objem zvětší asi o tři čtvrtiny. Na pomoučněné pracovní ploše těsto rukama propracujeme a vytvarujeme z něj bochánek.

  3. Ten přendáme na plech vyložený pečícím papírem a ze všech stran potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme ještě 15 minut kynout, znovu potřeme vejcem, bohatě posypeme mandlemi a dáme do trouby vyhřáté na 170 °C.

  4. Pečeme dozlatova asi 45 minut, pokud by mazanec začal rychle tmavnout, překryjeme alobalem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!