Kynutý tvarohový mazanec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 ml mléka
- 25 g droždí
- 90 g cukru
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 450 g hladké mouky (+ trochu na podsypávání)
- špetka soli
- 250 g měkkého tvarohu
- 3 malá vejce
- citrónová kůra
- plátky mandlí na posypání
Postup Kynutý tvarohový mazanec
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka se lžicí cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, zbytek cukru, měkký tvaroh, 2 vejce a citronovou kůru. Přidáme kvásek a zaděláme pružné lehce lepkavé těsto, podle potřeby přidáme trochu mouky.
Těsto necháme asi hodinu kynout, objem zvětší asi o tři čtvrtiny. Na pomoučněné pracovní ploše těsto rukama propracujeme a vytvarujeme z něj bochánek.
Ten přendáme na plech vyložený pečícím papírem a ze všech stran potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme ještě 15 minut kynout, znovu potřeme vejcem, bohatě posypeme mandlemi a dáme do trouby vyhřáté na 170 °C.
Pečeme dozlatova asi 45 minut, pokud by mazanec začal rychle tmavnout, překryjeme alobalem.