Kynutý koláč s jablky a pudinkem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 60 g rozpuštěné Hery
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- špetka soli
- 1/2 kostky droždí
- Jablka:
- 6 jablek
- 100 ml vody
- 1/2 lžičky skořice
- 2 lžíce hnědého cukru
- Pudink:
- 500 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 1 vanilkový cukr
- Na povrch koláče:
- 1 vejce na potření těsta
- kousek másla
- mandlové lupínky
Postup Kynutý koláč s jablky a pudinkem
Postup přípravy receptu
-
Těsto vyrobíme v domácí pekárně. Do nádoby pekárny vložíme v uvedeném pořadí suroviny na těsto a zapneme program na výrobu těsta.
Jablka oloupeme, vybereme jádřinec a nakrájíme je na osminky. Do hlubší pánve nalijeme vodu, přidáme hnědý cukr a skořici a začneme zahřívat. Jakmile začne voda vařit, vsypeme jablka a na mírném ohni vaříme. Občas jablka opatrně promícháme. Jakmile změknou a voda se vyvaří, pánev vypneme a jablka necháme vychladnout.
Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink a také ho necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné části. Jednu polovinu těsta vyválíme a vložíme ji na menší plechu vyložený pečícím papírem. Těsto poklademe připravenými jablky.
Vyválíme druhou půlku těsta a jablka s ní přikryjeme. Koláč necháme asi 20 minut v klidu nakynout.
Pak menší skleničkou do těsta vymačkáme důlky a ty naplníme studeným pudinkem. Na každou kopičku pudinku položíme malinký kousíček másla a zasypeme ho mandlovými lupínky. Tam, kde není pudink, těsto potřeme rozšlehaným vejcem.
Koláč pečeme ve středně rozehřáté troubě asi 25-30 minut dozlatova. Hotový koláč necháme před podáváním dobře vychladnout, aby pudink pěkně ztuhnul.