Kynutý koláč s jablky a pudinkem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 ml mléka
1 vejce
60 g rozpuštěné Hery
500 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
špetka soli
1/2 kostky droždí
Jablka:
6 jablek
100 ml vody
1/2 lžičky skořice
2 lžíce hnědého cukru
Pudink:
500 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
1 vanilkový cukr
Na povrch koláče:
1 vejce na potření těsta
kousek másla
mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

  1. Těsto vyrobíme v domácí pekárně. Do nádoby pekárny vložíme v uvedeném pořadí suroviny na těsto a zapneme program na výrobu těsta.

  2. Jablka oloupeme, vybereme jádřinec a nakrájíme je na osminky. Do hlubší pánve nalijeme vodu, přidáme hnědý cukr a skořici a začneme zahřívat. Jakmile začne voda vařit, vsypeme jablka a na mírném ohni vaříme. Občas jablka opatrně promícháme. Jakmile změknou a voda se vyvaří, pánev vypneme a jablka necháme vychladnout.

  3. Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink a také ho necháme vychladnout.

  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné části. Jednu polovinu těsta vyválíme a vložíme ji na menší plechu vyložený pečícím papírem. Těsto poklademe připravenými jablky.

  5. Vyválíme druhou půlku těsta a jablka s ní přikryjeme. Koláč necháme asi 20 minut v klidu nakynout.

  6. Pak menší skleničkou do těsta vymačkáme důlky a ty naplníme studeným pudinkem. Na každou kopičku pudinku položíme malinký kousíček másla a zasypeme ho mandlovými lupínky. Tam, kde není pudink, těsto potřeme rozšlehaným vejcem.

  7. Koláč pečeme ve středně rozehřáté troubě asi 25-30 minut dozlatova. Hotový koláč necháme před podáváním dobře vychladnout, aby pudink pěkně ztuhnul.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!