Jednoduché domácí housky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 270 ml mléka
- 2 lžičky sušeného droždí
- 50 g másla
- lžička cukru
- 2 žicky soli
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 vejce na potření
- hrubozrnná sůl
- kmín
- mák nebo semínka na posypání
Postup Jednoduché domácí housky
Postup přípravy receptu
-
Mléko ohřejte na tělovou teplotu, a 1/2 odlijte do hrnečku. Do mléka v hrnečku zamíchejte 2 lžičky droždí a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát.
Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko. Propracujte měchačkou, aby se všechny suroviny spojily a poté vyklopte těsto na pomoučněný val a hněťte, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut), nebo těsto nechte propracovat v robotu s hnětacím hákem.
Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Dejte ho do čisté, pomoučněné mísy, poprašte těsto moukou a mísu zaryjte utěrkou nebo fresh folií. Na teplém místě nechte kynout do dvojnásobného objemu, což bude trvat asi hodinu.
Předehřejte si troubu na 175°C a vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů. Každý díl rozdělte na 3 další díly a upleťte klasický copánek. Konce dobře spojte nebo zahněte pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabudou.
Skládejte housky na plech vyložený pečícím papírem a nechávejte jim rozestupy. Ještě 15 minut nechte na plechu kynout (doporučuji překrýt utěrkou, aby neosychaly). Vykynuté housky potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s lžící mléka a posypejte je. Já jsem na posypávání použila jen hrubozrnnou sůl.
Housky pečte dozlatova, což bude trvat 10-15 minut. Pokud je chcete křupavé, můžete ke konci zapnout cirkulaci vzduchu. Po upečení nechte housky ležet na plechu pod utěrkou až do úplného vychladnutí.