Balkánský guláš z krkovičky
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 350 g odřezků z krkovičky
- 1 velká cibule
- 3-4 stroužky česneku podle chuti a jejich velikosti
- asi 80-100 g celeru
- 125 ml červeného vína
- pepř
- sůl
- hladká mouka
- drcený kmín
- sladká mletá paprika
- několik cherry rajčátek
- 6 lžic pokrájených sterilovaných salátových oliv
- citrón
- petrželka nať
- balkánský sýr
- 3 vejce vařená natvrdo
- olej nebo sádlo
- příloha 300 g dlouhozrnná rýže
Postup Balkánský guláš z krkovičky
Postup přípravy receptu
-
Na rozpálený tuk (olej nebo sádlo) vložíme na lupínky pokrájený česnek a na hrubé kousky pokrájenou cibuli.
Necháme zrůžovět, přidáme maso pokrájené na větší kostky, zaprášíme trochou drceného kmínu a opečeme ze všech stran.
Když je maso opečené, přisypeme papriku, sůl a zalijeme nejprve vínem a pak vařící vodou. Necháme dusit.
Asi po dvaceti minutách přidáme nahrubo nastrouhaný nebo na nudličky nakrájený celer a vše dusíme do změknutí.
Před koncem dušení přidáme mouku, pepř a necháme zhoustnout.
Dosolíme dle potřeby a chuti.
Na talíř dáme několik kopečků dušené rýže, guláš, přeložíme na plátky pokrájeným vejcem, posypeme olivami pokrájenými na tenká kolečka. Přizdobíme půlkami minirajčátek a zelenou petrželkou a vše nakonec posypeme strouhaným balkánským sýrem. Na vrcholu ozdobíme kolečkem citrónu.