Karamelový cheesecake

Recepty, Dorty

Suroviny

220 g sušenky karamelové Lotus
60 g rozpuštěného másla
200 g sýr tavený krémový Philadelphie
200 g ricotty
1 karamelizované Salko
Lžíce třtinového cukru
3 vejce
forma na dort (průměr cca 18 cm, pokud chcete trošku vyšší cheesecake)

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte si troubu na 145°C a do dortové formy si skřípněte pečící papír. Okraje formy vymažte máslem. Použila jsem formu 30 cm, aby byl cheesecake nižší. Pokud chcete vysoký, použijte formu cca 18 cm, nebo dvojnásobnou náplň.

  2. Rozdrťte sušenky (já to udělala v mixeru) a promíchejte je s rozpuštěným máslem.

  3. Rozprostřete sušenkovou drobenku na dno dortové formy a rukama dobře umačkejte. Dejte do lednice.

  4. Jemně vyšlehejte Philadelphii s ricottou a po lžících přidávejte karamelizované salko. Na závěr zašlehejte lžíci třtinového cukru a vejce.

  5. Vyndejte z lednice formu s korpusem a nalijte do ní krémovou náplň. Pečte asi 45 minut. Že je cheesecake hotový poznáte tak, že celý povrch je pevný, ale uprostřed se pořád trošku chvěje.

  6. Vyndejte z trouby a nechte 10 minut odstát. Poté navlhčeným nožem objeďte“ dort kolem dokola, aby se odlepil od formy. Formu otevřete a nechte zcela vychladnout, poté umístěte do lednice. Cheesecake podávejte dobře vychlazený. TIP: Jak udělat domácí karamel ze Salka? Pokud si chcete karamelizované Salko udělat sami doma, kupte si obyčejné slazené kondenzované mléko (Salko) a plechovku celou vložte do hrnce, kde ji zcela zalijte vodou. Přiveďte k mírnému varu a vařte asi 3-4 hodiny. Po vaření vyjměte a nechte chladnout. Až bude mít plechovka pokojovou teplotu, otevřete ji a krém přemístěte do misky. Máte hotovo!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!