Semínkové pečivo

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Na omladek:
100 g vody
rovná lžička sladěnky
10 g droždí
125 g pšeničné chlebové mouky
Dále:
270 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2 lžičky soli
25 g oleje
170-180 g vody
Semínka:
lžíce sezamu
2 lžíce lněného semínka
2 lžíce dýňového semínka
100 g vody

Postup přípravy receptu

  1. Všechna semínka spolu v misce zalijeme uvedeným množstvím vody a necháme minimálně 12-18 hodin bobtnat, zakrytá talířkem. Pokud pak v nich, před přidáním do těsta, nějaká volná voda zbude, scedíme ji pryč.

  2. Ze surovin na omládek umícháme hladké těstíčko, které necháme zakryté proti prachu a osychání asi 45 minut kynout. Pak přidáme zbytek surovin (včetně semen) a vymísíme těsto, které je třeba asi 60-90 minut nechat vykynout.

  3. Poté těsto promísíme, nakrájíme na díly (u nás byly jen 4, na 4 bagety) a vytvarujeme.

  4. Bagety, bulky, špičky - na plechu je necháme nakynout. Postříkáme vodou a dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (200-220°C/18-30 minut - podle velikosti kusů).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!