Semínkové pečivo
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na omladek:
- 100 g vody
- rovná lžička sladěnky
- 10 g droždí
- 125 g pšeničné chlebové mouky
- Dále:
- 270 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 25 g oleje
- 170-180 g vody
- Semínka:
- lžíce sezamu
- 2 lžíce lněného semínka
- 2 lžíce dýňového semínka
- 100 g vody
Postup Semínkové pečivo
Postup přípravy receptu
-
Všechna semínka spolu v misce zalijeme uvedeným množstvím vody a necháme minimálně 12-18 hodin bobtnat, zakrytá talířkem. Pokud pak v nich, před přidáním do těsta, nějaká volná voda zbude, scedíme ji pryč.
Ze surovin na omládek umícháme hladké těstíčko, které necháme zakryté proti prachu a osychání asi 45 minut kynout. Pak přidáme zbytek surovin (včetně semen) a vymísíme těsto, které je třeba asi 60-90 minut nechat vykynout.
Poté těsto promísíme, nakrájíme na díly (u nás byly jen 4, na 4 bagety) a vytvarujeme.
Bagety, bulky, špičky - na plechu je necháme nakynout. Postříkáme vodou a dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (200-220°C/18-30 minut - podle velikosti kusů).