Čokoládovo-karamelový ráj
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 250 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1/2 tabulky hořké čokolády
- 4 vejce
- 250 g cukru krystalu
- 100 ml mléka
- Náplň:
- broskvová marmeláda (nebo dle chuti)
- Krém:
- 100 g cukr krystalu
- 50 ml mléka
- 250 g tučného tvarohu (ve vaničce)
- 1/2 tabulky hořké čokolády
Postup Čokoládovo-karamelový ráj
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Jemně nadrtíme polovinu tabulky hořké čokolády. V míse smícháme hladkou mouku, kakao, kypřicí prášek a nadrcenou čokoládu. Poté vezmeme vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. Ke žloutkům přisypeme cukr, přilijeme mléko a důkladně šleháme metličkou, dokud se směs dostatečně nepromísí. Následně vyšleháme z bílků sníh. Když je sníh hotový, začneme postupně přisypávat předpřipravenou sypkou směs do žloutkové směsi a vše důkladně promícháme, aby vzniklo hladké těsto. Nakonec ještě přidáme bílkový sníh a znovu opatrně promícháme, aby se vše spojilo. Těsto přendáme do máslem vymazané pomoučené formy na dort a dáme na 35-45 minut do trouby. Ke konci pečení korpus kontrolujeme pomocí špejle, kterou zapichujeme do středu korpusu. Vyndáme ho z trouby tehdy, když se těsto přestane lepit.
Než se korpus upeče, připravíme krém na potření dortu. Do menšího hrnce nasypeme cukr a za stálého míchání na mírném plameni čekáme, než cukr zkaramelizuje. Poté k hotovému karamelu přilijeme mléko (množství mléka můžeme upravit dle požadované hustoty krému), přivedeme k varu a mícháme dokud se karamel v mléce nerozpustí. Následně přidáme tvaroh a nalámanou čokoládu. Znovu přivedeme k varu a mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a vše nespojí v hladký krém. Krém poté necháme vychladnout.
Vychladlý korpus vodorovně v polovině přeřízneme (ideálně nití). Spodní část korpusu položíme na servírovací tác a potřeme broskvovou marmeládou. Poté vrátíme na spodní část korpusu zpět horní část. Celý dort (shora i z boků) potřeme připraveným krémem a stěrkou uhladíme do hladka. Dort následně dáme vychladit a ztuhnout do lednice.