Čokoládovo-karamelový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 180 g hladké mouky
- 1 čajová lžička kypřícího prášku - i méně
- 1 vaječný žloutek
- 100 g másla
- 50 g cukru moučka
- Náplň:
- 3-4 čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 1 smetana ke šlehání
- cukr podle chuti a čokolády
- 1/2 plechovky karamelového Salka
- sůl
- vlašské/pekanové ořechy
Postup Čokoládovo-karamelový koláč
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na korpus smícháme v míse a zpracujeme na hladké těsto. To vyválíme a vložíme do koláčové formy vyložené pečícím papírem. Prsty těsto dotvarujeme, aby se vytvořily tenké, ale vyšší okraje. Na takto připravené těsto položíme další plát pečícího papíru a na něj vysypeme nevařenou čočku nebo fazole, aby zatížily těsto při pečení a to se zbytečně nenafouklo. Nyní už můžeme dát korpus do trouby rozehřáté na 180°C. Pečeme asi 25 minut.
Mezitím ve vodní lázni rozpustíme čokolády. Karamelové Salko dáme do misky, přilijeme 2 lžíce smetany a přidáme sůl (nejprve raději méně, přidat můžeme vždycky), jde nám o tzv. slaný karamel. Společně šleháme, dokud se směs nespojí. Zbytek smetany zamícháme s čokoládou.
Na vychladlý korpus navrstvíme čokoládovou náplň a dáme trochu vychladit, aby čokoláda ztuhla. Následně přeneseme na koláč karamelovou náplň a uhladíme stěrkou. Poklademe celými vlašskými ořechy (vyloupanými).