Zimní ovocný čaj - vařený
Recepty, NápojeSuroviny
- Na jednu dávku:
- 1 kg ostružin josty nebo bezinek
- 1,2 kg různého ovoce
- 2 pomeranče
- 2 citróny
- 5 hřebíčků
- 1 kg cukru
- 125 ml rumu (můžeme vynechat)
Postup Zimní ovocný čaj - vařený
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme vařit zralé otrhané bezinky (nebo ostružiny) a 1,2 kg jakéhokoliv ovoce (jediný druh,který tam MUSÍ být zastoupen jsou 2 pomeranče a 2 citrony, zbytek libovolný) nakrájeného na kostky, dále hřebíčky, (já přidávám i badyán a někdy celou skořici) a cukr.
Vaříme 40 minut, pak vypneme, přilijeme 125 ml rumu, plníme do lahví (velkých sklenic) a zavíčkujeme. Můžeme otočit jako marmeládu, víčka musí chytit, aby se čaj nekazil.
Na čajík se toho dá do hrnečku 3 - 4 lžičky a zalije horkou vodou. Je to sladké i kyselé a voňavé, až se sousedi starají kde to, co to.
Ovoce se pak může vyjíst lžičkou, a protože nám ta pomerančová kůra v kouscích trošku vadila, řešila jsem to tím, že jsme kůru do čaje před pokrájením ovoce nastrouhali.