Kynutý koláč nejen se sněhem
Recepty, MoučníkySuroviny
- cca 300 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 sáček sušeného droždí (dr.Oetker)
- 1 lžíce cukru krupice
- špetka soli
- 1/2 šálku vlažného mléka (cca 125 ml)
- cca 100 ml oleje
- 1,5 kostky tvarohu (375 g)
- 200 ml mléka
- 1 pudinkový prášek (použila jsem retro lískový oříšek, ale je to jedno)
- mák mletý
- máslo
- cukr moučka
- (1/2 hrnku makové nádivky)
- 400 g rybízu (propláchnutého a vykapaného na cedníku (případně rozmrzlého a vykapaného)
- 2 hrsti cukr moučka
- šálek drobenky
- 4-5 meruněk
- sníh ze dvou bílků
- moučkového cukru
Postup Kynutý koláč nejen se sněhem
Postup přípravy receptu
-
Kynuté těsto dělám od oka“. Do mísy k mouce se přidá sůl, cukr, droždí, žloutky, promíchá s mlékem a dopracuje s olejem. Na sluníčku kyne před očima.
Než vykyne, smícháte v míse tvarohovou náplň – tvaroh, mák, cukr, pudinkový prášek, mléko. Přichází moment, kdy je dobré zapnout troubu na 170 st.
Vykynuté těsto rozmačkáte tence do krajů na větší plech s okrajem, vymazávat ho ani nemusíte, těsto je dost mastné.
Na něj rozetřete náplň, pokladete rybízem a posypete drobenkou. To vše lehce zamáčknete do tvarohu. Potom si vzpomenete jako já na ty meruňky, tak je najemno pokrájené rozložíte navrch a celou tu nádheru strčíte do trouby.
Na lince na vás smutně koukají ze skleničky dva zbylé bílky, tak je s cukrem ušleháte, koláč se již trochu zapekl. Opatrně ho s plechem vyndáte na prkénko a sníh rozetřete na povrch. No – rozetřete – moc to nejde, tak jen tak přiměřeně rozpatláte a strčíte zpátky do trouby. Po další asi čtvrthodině je upečeno, sníh hezky zhnědl.
Necháte vychladnout, zakrojíte a zjistíte, co jste to udělali za dobrotu.