Kynutý borůvkový koláč s tvarohovou nádivkou - nejen pro diabetiky
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Těsto:
- 300 g špaldové mouky
- 300 g hladké mouky (obě mouky lze nahradit 600 g polohrubé mouky)
- 400 ml mléka
- 4 střiky diasladidla, případně 50 g Fruktozy pro diabetiky (nebo 100 g cukru krupice)
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 vejce
- špetka soli
- 250 ml oleje
- Nádivka:
- 500 g tvarohu (já použila 1 tučný a 1 polotučný ve vaničkách)
- 2 vejce
- Dia cukr nebo normální cukr dle chuti
- Borůvky či jiné drobné ovoce (já použila mražené borůvky)
- Cca 50 - 100 g rozpuštěného másla na polití povrchu těsta
Postup Kynutý borůvkový koláč s tvarohovou nádivkou - nejen pro diabetiky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na těsto v pořadí tekuté – sypké jsem dala do domácí pekárny – sůl do opačného rohu než droždí - zapnula program Těsto a nechala pracovat. (kdo pečku nemá, zadělá klasicky v míse jako kynuté těsto)
Mezitím si připravíme nádivku – v misce smícháme tvarohy, cukr a vejce a rozetřeme.
Troubu vyhřejeme na 200°C, vymažeme a vysypeme hluboký plech (nebo vyložíme papírem na pečení)
Těsto rozdělíme na 2 poloviny, první pěkně rozetřeme na plech, mělo by mít polotuhou konzistenci. Povrch těsta pomažeme nádivkou a hustě posypeme zvoleným ovocem. Na ovoce rozetřeme druhou polovinu a pečlivě pokapeme rozpuštěným máslem.
Teplotu v troubě snížíme na 180°C a pečeme do růžova, cca 30 minut. Teplotu trouby a dobu pečení vždy přizpůsobujeme vlastní troubě.