Kynutý borůvkový koláč s tvarohovou nádivkou - nejen pro diabetiky

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Těsto:
300 g špaldové mouky
300 g hladké mouky (obě mouky lze nahradit 600 g polohrubé mouky)
400 ml mléka
4 střiky diasladidla, případně 50 g Fruktozy pro diabetiky (nebo 100 g cukru krupice)
1 kostka droždí (42 g)
1 vejce
špetka soli
250 ml oleje
Nádivka:
500 g tvarohu (já použila 1 tučný a 1 polotučný ve vaničkách)
2 vejce
Dia cukr nebo normální cukr dle chuti
Borůvky či jiné drobné ovoce (já použila mražené borůvky)
Cca 50 - 100 g rozpuštěného másla na polití povrchu těsta

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na těsto v pořadí tekuté – sypké jsem dala do domácí pekárny – sůl do opačného rohu než droždí - zapnula program Těsto a nechala pracovat. (kdo pečku nemá, zadělá klasicky v míse jako kynuté těsto)

  2. Mezitím si připravíme nádivku – v misce smícháme tvarohy, cukr a vejce a rozetřeme.

  3. Troubu vyhřejeme na 200°C, vymažeme a vysypeme hluboký plech (nebo vyložíme papírem na pečení)

  4. Těsto rozdělíme na 2 poloviny, první pěkně rozetřeme na plech, mělo by mít polotuhou konzistenci. Povrch těsta pomažeme nádivkou a hustě posypeme zvoleným ovocem. Na ovoce rozetřeme druhou polovinu a pečlivě pokapeme rozpuštěným máslem.

  5. Teplotu v troubě snížíme na 180°C a pečeme do růžova, cca 30 minut. Teplotu trouby a dobu pečení vždy přizpůsobujeme vlastní troubě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!