Kynuté sladké motánky s povidly
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- špetka soli
- citronová kůra z bio citronu
- 80 g moučkového cukru
- 80 g másla nebo jiného tuku
- 1 žloutek
- 180 - 190 ml mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 25 g másla na potření povrchu
- 80 g švestkových povidel - dle potřeby
- 10 ks mandlí - možno vynechat
- trochu moučkového a vanilkového cukru na posypání povrchu po upečení
Postup Kynuté sladké motánky s povidly
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, soli, cukru, kůry, žloutku, vlažného mléka, rozpuštěného, ale vlahého tuku a droždí zaděláme běžným způsobem těsto, které necháme vykynout. Já používám domácí pekárnu, kde zvolím program Těsto.
Vykynuté těsto rozdělíme na 10 dílků, z kterých vyválíme cca 26 cm dlouhé válečky. Ty v polovině ohneme, spleteme a konce dobře zamáčkneme, aby se pak při pečení nerozpletly. Uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení a necháme vykynout.
Mandle vsypeme do vařící vody, po chvíli scedíme a odstraníme slupku. Mandle můžeme nechat ve vodě i delší dobu, pak se při pečení nepřipalují. Povidla dáme do cukrářského sáčku s kovovou špičkou.
Do vykynutých motánků uděláme na širším konci důlky. Použila jsem skleněnou štamprli o průměru dna 3 cm. Omoučíme a důkladně zamáčkneme. Motánky potřeme rozpuštěným, ale vlahým máslem a důlky cukrářským sáčkem naplníme povidly. Nahoru dáme jednu mandli.
Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Orientačně 25 - 30 minut na 170 -175°C. Po upečení dáme na mřížku a po vychladnutí na povrchu jemně pocukrujeme.