Boloňský květák

Recepty, Mleté maso

Suroviny

500 g brambor
1 malý květák
sůl
1 cibule
2 mrkve
4 lžíce oleje
500 g mletého masa
1 konzerva loupaných rajčat
2 lžíce rajského protlaku
pepř
8 lístků bazalky
250 ml vývaru
200 g tvrdého sýra

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Květák očistíme a rozebereme na růžičky.

  2. V kastrolu přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Krátce v ní povaříme brambory, poté k nim přidáme květák. Oboje uvaříme doměkka, scedíme a necháme okapat.

  3. Oloupanou cibuli drobně nasekáme, očištěnou mrkev nahrubo nastrouháme. V pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje a zeleninu orestujeme. Přidáme maso a opečeme. Do masové směsi přidáme pokrájená rajčata, protlak, sůl, pepř, nasekanou bazalku a vývar. Dusíme asi 20 minut.

  4. Formu vymažeme zbylým olejem, na dno dáme brambory s květákem (několik růžiček necháme stranou), zakryjeme je masovou směsí. Nahoru položíme zbylé růžičky květáku a na vše nastrouháme sýr. Zapékáme při 190 °C asi 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!