Boloňský květák
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g brambor
- 1 malý květák
- sůl
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 4 lžíce oleje
- 500 g mletého masa
- 1 konzerva loupaných rajčat
- 2 lžíce rajského protlaku
- pepř
- 8 lístků bazalky
- 250 ml vývaru
- 200 g tvrdého sýra
Postup Boloňský květák
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Květák očistíme a rozebereme na růžičky.
V kastrolu přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Krátce v ní povaříme brambory, poté k nim přidáme květák. Oboje uvaříme doměkka, scedíme a necháme okapat.
Oloupanou cibuli drobně nasekáme, očištěnou mrkev nahrubo nastrouháme. V pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje a zeleninu orestujeme. Přidáme maso a opečeme. Do masové směsi přidáme pokrájená rajčata, protlak, sůl, pepř, nasekanou bazalku a vývar. Dusíme asi 20 minut.
Formu vymažeme zbylým olejem, na dno dáme brambory s květákem (několik růžiček necháme stranou), zakryjeme je masovou směsí. Nahoru položíme zbylé růžičky květáku a na vše nastrouháme sýr. Zapékáme při 190 °C asi 20 minut.