Kynuté rumové buchty

Recepty, Moučníky

Suroviny

20 g droždí
200–300 ml mléka
50 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
sůl
kůra ostrouhaná z 1 citronu
100 g másla
1 žloutek
3 lžíce rumu
1 lžíce moučkového cukru + trocha na pocukrování
povidla

Postup přípravy receptu

  1. Rozdrobené droždí zalijeme asi 100 ml vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a promícháme. Necháme vzejít kvásek.

  2. Do mísy prosejeme mouku se špetkou soli, přidáme nastrouhanou kůru, zbytek cukru, žloutek a 2 lžíce rumu. Rozpustíme si 50 g másla a necháme trochu vychladnout a přidáme. Nakonec přidáme vzešlé droždí. Postupně přidáváme zbylé mléko a vypracujeme měkké těsto. Poprášíme ho moukou a necháme hodinu kynout.

  3. Vykynuté těsto rozválíme na asi centimetr silný plát a nakrájíme na čtverečky 5×5 cm. Na každý čtvereček dáme lžičku povidel a vytvarujeme buchty. Rozpustíme zbytek másla a každou buchtu potřeme zvlášť, aby šly od sebe potom pěkně oddělit. Buchty skládáme do řad, spojem dolů. Než je dáme do trouby, necháme buchty na plechu 15 minut odpočinout.

  4. Do předehřáté trouby na 180 stupňů dáme péct buchty. Pečeme 10 minut a poté snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme cca 10-15 minut.

  5. Ještě horké je pokropíme lžíci rumu smíchaným s lžící moučkového cukru a dvěma lžícemi horké vody. Vychladlé buchty pocukrujte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!