Kynuté rumové buchty
Recepty, MoučníkySuroviny
- 20 g droždí
- 200–300 ml mléka
- 50 g krupicového cukru
- 500 g hladké mouky
- sůl
- kůra ostrouhaná z 1 citronu
- 100 g másla
- 1 žloutek
- 3 lžíce rumu
- 1 lžíce moučkového cukru + trocha na pocukrování
- povidla
Postup Kynuté rumové buchty
Postup přípravy receptu
-
Rozdrobené droždí zalijeme asi 100 ml vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a promícháme. Necháme vzejít kvásek.
Do mísy prosejeme mouku se špetkou soli, přidáme nastrouhanou kůru, zbytek cukru, žloutek a 2 lžíce rumu. Rozpustíme si 50 g másla a necháme trochu vychladnout a přidáme. Nakonec přidáme vzešlé droždí. Postupně přidáváme zbylé mléko a vypracujeme měkké těsto. Poprášíme ho moukou a necháme hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozválíme na asi centimetr silný plát a nakrájíme na čtverečky 5×5 cm. Na každý čtvereček dáme lžičku povidel a vytvarujeme buchty. Rozpustíme zbytek másla a každou buchtu potřeme zvlášť, aby šly od sebe potom pěkně oddělit. Buchty skládáme do řad, spojem dolů. Než je dáme do trouby, necháme buchty na plechu 15 minut odpočinout.
Do předehřáté trouby na 180 stupňů dáme péct buchty. Pečeme 10 minut a poté snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme cca 10-15 minut.
Ještě horké je pokropíme lžíci rumu smíchaným s lžící moučkového cukru a dvěma lžícemi horké vody. Vychladlé buchty pocukrujte.