Cornwallské taštičky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g sádla
- sůl
- 50 ml studené vody
- 1 žloutek
- Náplň:
- 300 g hovězího masa (měla jsem mleté)
- 1 střední cibule
- 4 střední brambory
- 1 menší tuřín (nebo menší kedlubna nebo asi 10 cm bílé ředkve)
- 2 pl worcesterové omáčky
- sůl, pepř
- 1 kl sušeného česneku
- 3 pl oleje na osmažení cibule a masa
- Dále:
- mouka na podsypání těsta
- bílek + trocha mléka na potření těsta
Postup Cornwallské taštičky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme křehké těsto. Smícháme mouku se solí, přidáme žloutek a nakrájené máslo a sádlo. Zalijeme vodou, důležité je, aby byla studená. Vypracujeme rychle (aby se nehřálo od rukou) pružné těsto, které necháme odležet aspoň 3 hodiny v lednici.
Mezitím připravíme maso. Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme maso, necháme zatáhnout, přidáme sůl, pepř, česnek a worcester. Chvilku podusíme, než se vypaří voda a necháme vychladnout.
Brambory a tuřín (já použila kedlubnu) oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Smícháme s masovou směsí.
Těsto rozdělíme na 5 částí. Z každé vyválíme placku asi 0,5 cm silnou. Vykrojíme pomocí talíře nebo poklice kolečko asi 20 cm. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem s mlékem, naplníme a přehneme napůl. Okraje přimáčkneme a ozdobně přehneme nahoru. Zbylé těsto můžeme použít na monogramy:-)
Taštičky přendáme na plech s pečícím papírem. Pomažeme je celé směsí bílku a mléka a pečeme na 180°asi 35 minut do zlata.