Kynuté domácí koláčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 2 ks žloutků
- 80 g cukru moučka
- 250 ml mléka
- 1 ks droždí
- 1 polévková lžíce cukru krupice
- Tvarohová náplň:
- 1 tvaroh měkký
- 1 vejce
- 150 g cukru moučka
- povidla
Postup Kynuté domácí koláčky
Postup přípravy receptu
-
Mléko musí mít minimálně pokojovou teplotu, nejlépe však, aby bylo teplejší. Přidáme do něj lžíci krupicového cukru, rozmícháme, přidáme droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Do mísy navážíme 500 g polohrubé mouky, přidáme cukr moučku, žloutky (bílky dáme stranou), změklé máslo a jako poslední přidáme vzešlý kvásek. Já rovnou rukou všechny ingredience smíchám a následně hnětu. Těsto by nakonec mělo být nelepivé, vláčné. Decentně zasypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na 60 minut kynout na teplé místo.
Poté těsto vyjmeme z mísy, dáme na vál, prohněteme. Postupně odebíráme z těsta bochánky, které rozválíme a sklenicí vykrajujeme kolečka. Dnem sklenice do těsta uděláme důlek, dáváme na plech (plech a pečící papír), prstem ještě pro jistotu prohloubíme důlek a hned můžeme dávat tvarohovou náplň (nebo jsem v tomto receptu použila povidla, není od věci použít i makovou, ořechovou, jablka - dle chuti). Můžeme zasypat na jemno krájenými mandlemi nebo drobenkou (není nutné). Troubu zapneme na cca 160°C a dokud se nerozehřeje, necháváme koláčky na plechu kynout. Následně potřeme zbývajícím bílkem (zbyl nám při dělání těsta) a dáme péct na cca 20 minut, dokud nebudou okraje koláčků zlatavé (viz. foto).