Houbová směs
Recepty, HoubySuroviny
- 400 g očištěných hub: václavky, hlíva, bedly...
- olej nebo sádlo
- 1 velká cibule, nebo dvě střední
- 3 - 4 stroužky česneku
- 100 g anglické slaniny (nebo moravské...)
- snítka tymiánu
- 120 g rajského protlaku
- cukr dle chuti (cca 1 lžíce), není nutný
- sůl, případně sojová omáčka dle chuti
- pepř mletý
- chilli nebo feferonka, pokud chceme pikantní směs
Postup Houbová směs
Postup přípravy receptu
-
Na trošce oleje nebo sádle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, pak přidáme osmažit i na malé kostičky pokrájenou slaninu. Přidáme nasekaný česnek, protlak, snítku tymiánu a smažíme do rozvonění.
Během smažení pokrájíme očištěné houby na nudličky, ve vroucí vodě krátce spaříme a poté scedíme.
Do směsi přisypeme okapané houby a na mírném ohni pod poklicí dusíme cca 15 minut. Je-li třeba, maličko dosladíme (dle kyselosti protlaku), opepříme, osolíme, případně přidáme trošku sojové omáčky nebo worcesteru. Pokud je potřeba, maličko podlijeme vodou nebo vývarem. Nakonec vyndáme větvičku tymiánu.
Směs nandáváme na opečené tousty nebo osmažené topinky, které můžeme potřít česnekem.
Směs můžeme použít i na těstoviny nebo k rýži... Pouze ji o něco více naředíme vývarem, případně zahustíme troškou solamylu, který rozmícháme ve studené vodě a krátce provaříme.