Houbové zelí
Recepty, HoubySuroviny
- 500 g kysaného zelí (sáček)
- 120 g slaniny
- 1 cibule
- 1 dobrá klobása
- 2-3 hrsti sušených hub
- lžíce hladké mouky
- lžička mleté papriky
- 150 ml mléka (plnotučné)
- vývar nebo voda
- 1-2 lžíce zakysané smetany
- kmín
- sůl
- pepř
- cukr podle chuti
Postup Houbové zelí
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve namočíme houby do teplého mléka. Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky, klobásu na kolečka a zelí překrojíme. Vyškvaříme slaninu a přidáme cibuli.
Když cibule začne zlátnout, přihodíme klobásu a po chvíli scezené houby s kmínem. Mléko nevyléváme. Krátce opečeme a vsypeme papriku.
Vše zamícháme a přidáme zelí. Zalijeme vývarem, ale jen tak, aby byl zároveň se zelím. Vaříme asi 8-10 minut. V odloženém mléku rozmícháme mouku a přidáme k zelí.
Vše zamícháme a vaříme dalších cca 10-15 minut. Nakonec odebereme trochu zelí a smícháme se zakysanou smetanou. Přidáme ji k zelí a už jen prohřejeme. Zelí dochutíme a podáváme s chlebem nebo bramborami.