Kynuté buchty z bramborového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
čerstvě nastrouhaná citronová kůra dle chuti
200 g jemně nastrouhaných vařených brambor
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
180 ml mléka
30 g droždí
100 g rozpuštěného másla
špetka soli
2 lžíce rumu
1 vejce
olej na vymazání
Dále dle chuti:
maková náplň
tvarohová náplň
švestková povidla
marmeláda nebo rozvar
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku s citronovou kůrou, cukry a solí, promícháme. Uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou mléka a necháme vzejít kvásek.

  2. Pak přidáme ostatní ingredience a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme v teple pod utěrkou nakynout.

  3. Po nakynutí těsto opět propracujeme na pomoučněném stole, rozdělíme na stejně velké dílky, které plníme libovolnou náplní nebo můžeme plnit i ovocem. Dobře uzavřeme, spojem pokládáme na olejem dobře vymazaný pekáček těsně vedle sebe.

  4. Buchty v pekáčku necháme ještě krátce kynout, pak pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova. Po vychladnutí buchty můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

  5. Podáváme ke kávě nebo čaji, ale i jako sladký bezmasý hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!