Kynuté buchty z bramborového těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- čerstvě nastrouhaná citronová kůra dle chuti
- 200 g jemně nastrouhaných vařených brambor
- 80 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 180 ml mléka
- 30 g droždí
- 100 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 2 lžíce rumu
- 1 vejce
- olej na vymazání
- Dále dle chuti:
- maková náplň
- tvarohová náplň
- švestková povidla
- marmeláda nebo rozvar
- moučkový cukr
Postup Kynuté buchty z bramborového těsta
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme mouku s citronovou kůrou, cukry a solí, promícháme. Uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou mléka a necháme vzejít kvásek.
Pak přidáme ostatní ingredience a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme v teple pod utěrkou nakynout.
Po nakynutí těsto opět propracujeme na pomoučněném stole, rozdělíme na stejně velké dílky, které plníme libovolnou náplní nebo můžeme plnit i ovocem. Dobře uzavřeme, spojem pokládáme na olejem dobře vymazaný pekáček těsně vedle sebe.
Buchty v pekáčku necháme ještě krátce kynout, pak pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova. Po vychladnutí buchty můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Podáváme ke kávě nebo čaji, ale i jako sladký bezmasý hlavní chod.