Domácí rýžová mouka + tipy, kde jakou rýži sehnat levně

Recepty, Ostatní

Suroviny

1 kg rýže (NE parboiled)
voda dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve rýži nasypeme do velké mísy, poté do ní napustíme vodu tak,aby byla rýže všechna potopená - voda se trochu zakalí. Rýži rukou pořádně propereme a vodu scedíme. Poté opět napustíme vodu a propereme. Tento postup opakujeme až do té doby, než voda zůstane úplně čistá. Jakmile je voda čistá, necháme v ní rýži nejlépe 4 hodiny (jde to i na 1 hodinu, ale čím déle to tam necháte, tím více bude výsledná mouka hladší, zrna totiž více změknou a půjdou líp rozemlít (recept je vhodný i pro méně výkonnější mixéry).

  2. Po 4 hodinách rýži scedíme, rozprostřeme na utěrkou vyložený plech a necháme vsáknout přebytečnou vodu (vrstvu udělejte klidně i ze 3 utěrek, rychleji se to vsákne). Po asi hodince, kdy je rýže sušší, vysypeme a rozprostřeme rýži na pečícím papírem vyložený plech a sušíme v troubě vyhřáté na 60-80°C za stálého kontrolování. Když se vám rýže zdá už dost suchá, vypneme troubu a necháme venku vychladnout.

  3. Vychlazenou rýži rozemeleme v mixéru, prosejeme přes jemné sítko - a máme hotovo!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!