Pomerančová marmeláda - není nahořklá

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1 kg čisté pomerančové dužniny
kůra ze 2 pomerančů
1 kg cukru
šťáva z 1 citronu
- pokud chcete mít marmeládu hustší - viz obrázek - pak ještě pektin v množství na 1 kg ovoce podle doporučení výrobce

Postup přípravy receptu

  1. Pomeranče příčně rozpůlím a vydlabu ostrou lžičkou, to je nejrychlejší způsob. Pozor na jadérka, která jsou hořká. Šťávu samosebou zachytíme. Čistou dužninu i se šťávou zvážím, případně pokrájím na menší kousky. Ze dvou dobře omytých nejlépe bio pomerančů tence skrojím (třeba škrabkou na brambory) oranžovou část kůry bez bílé vrstvičky pod ní. Kůru dáme vařit do čisté vody na 10 minut. Pak vodu vyměníme a opět vaříme 10 minut. Necháme zchladnout a pokrájíme na tenké nudličky.

  2. K dužnině přidám připravenou kůru, kolik vážila dužnina, tolik dám cukru (případně pektin rozmíchaný v cukru) a vařím, dokud nezačne marmeláda želírovat (zkusíme kápnout na studený porcelánový talířek). Pak liju horké do čistých, suchých, horkých sklenic, ihned uzavřu, otočím dnem vzhůru a nechám zchladnout. S pektinem je marmeláda pevnější, nestéká.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!