Kynuté buchty s povidly nebo marmeládou

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
250 ml mléka
1 pytlík sušeného droždí
1 lžička cukru
1 vejce
70 g rozpuštěného másla
špetka soli
0,5 dl rumu
moučkový cukr dle potřeby
povidla či marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Všechno mléko jsem ohřál s cukrem, vsypal jsem droždí a nechal vzejít kvásek. Vykynutý kvásek jsem přelil do mísy s moukou, solí, rozpuštěným máslem (1/3 necháme na pomazání) a vejcem. Vypracoval jsem těsto, které se nelepí na stěny mísy a nechal jej na teplém místě vykynout.

  2. Po cca 20-30 min jsem těsto opět propracoval a nechal kynout. Připravil jsem vál, na kterém jsem těsto rozdělil na 12 kousků (máme rádi větší buchty). Těsto rozválíme a doprostřed dáme kopeček povidel. Opatrně uzavřeme a pokládáme na vymazaný pekáč. Mezi buchtami jsem dělal 1 cm mezery. Když je máme všechny zabalené na pekáči, necháme ještě aspoň 10 min odpočinout a potřeme je rozehřátým máslem.

  3. Rozehřejeme troubu a pečeme při 220°C asi 20 min (měl jsem horkovzduch, každému trouba peče jinak). Z másla, co mi ještě zbylo, rumu a moučkového cukru jsem utřel polevu, kterou jsem použil na pečené buchty, které jsem polevou potřel. Nakonec jsem je ještě trochu pocukroval.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!