Kynuté buchty s povidly nebo marmeládou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 1 pytlík sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 1 vejce
- 70 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 0,5 dl rumu
- moučkový cukr dle potřeby
- povidla či marmeláda
Postup Kynuté buchty s povidly nebo marmeládou
Postup přípravy receptu
-
Všechno mléko jsem ohřál s cukrem, vsypal jsem droždí a nechal vzejít kvásek. Vykynutý kvásek jsem přelil do mísy s moukou, solí, rozpuštěným máslem (1/3 necháme na pomazání) a vejcem. Vypracoval jsem těsto, které se nelepí na stěny mísy a nechal jej na teplém místě vykynout.
Po cca 20-30 min jsem těsto opět propracoval a nechal kynout. Připravil jsem vál, na kterém jsem těsto rozdělil na 12 kousků (máme rádi větší buchty). Těsto rozválíme a doprostřed dáme kopeček povidel. Opatrně uzavřeme a pokládáme na vymazaný pekáč. Mezi buchtami jsem dělal 1 cm mezery. Když je máme všechny zabalené na pekáči, necháme ještě aspoň 10 min odpočinout a potřeme je rozehřátým máslem.
Rozehřejeme troubu a pečeme při 220°C asi 20 min (měl jsem horkovzduch, každému trouba peče jinak). Z másla, co mi ještě zbylo, rumu a moučkového cukru jsem utřel polevu, kterou jsem použil na pečené buchty, které jsem polevou potřel. Nakonec jsem je ještě trochu pocukroval.